Нововолинські тепловики підтримали законопроєкт, який скасує борги за газ і тепло

0
654

Борг на газовому ринку України сягнув критичної межі – 114 млрд грн. Найбільша частка боргів, а це 45 млрд грн, припадає на державні та комунальні підприємства теплокомуненергетики (ТКЕ). На Волині 10 підприємств ТКЕ і їхній загальний борг перед НАК “Нафтогаз України” біля 200 млн грн. Законопроєкт № 3800-1, ініційований в липні групою нардепів від різних політсил передбачає варіант списання “штучних боргів” попередніх років усім учасникам ринку і можливість почати все з чистого листа.

Як уникнути колапсу в області, причини цих боргів і шляхи вирішення проблеми вперше за одним столом обговорили теоретики – професори економісти та юристи разом із практиками у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.

Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, вітаючи учасників фахової дискусії повідомив, що ця тема актуальна напередодні опалювального сезону. Також важлива з огляду на те, що стосується кожного волинянина, адже борги у разі, якщо їх не спишуть, ляжуть на плечі кожного українця.

Накопичені борги за газ – рекордні за всю історію України, під загрозою опалювальний сезон. Тому в підприємств теплокомуненергетики є дуже великий ризик неотримання газу взагалі або відключення від газу в зимовий період через борги 45 млрд грн. Борги інших споживачів газу становлять майже 40 млрд грн. Вони виникли не через погану фінансову дисципліну споживачів газу, а виключно через вади та помилки державного регулювання ринку газу. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту № 3800-1, який ініціювала 16 липня група народних депутатів різних фракцій.

Як зазначила організаторка зустрічі голова правління “Волинський пресклуб” Ольга Куліш виникла парадоксальна ситуація, адже НАК «Нафтогаз України» фіксує надприбутки, а газова галузь у кризі. Спікерка вважає, що для оздоровлення ринку електроенергетики та збереження цін на електрику на діючому рівні в липні цього року Верховна Рада прийняла рішення списати борги на суму 30 млрд грн. Аналогічне ж рішення можна прийняти і щодо боргів на газовому ринку. Парламент по відношенню до ринку газу не потребує коштів із держбюджету та стабілізує ТКЕ для сталого проходження опалювального сезону без різкого зростання тарифів та цін. 

Досвідчений виконавчий аналітик, заступник начальника житлово-комунального управління Волинської ОДА Андрій Пиріг переконаний, що прийняття цього законопроєкту звичайно зніме напругу і опалювальний сезон тоді стартує вчасно, а до нього лише місяць.

Списання боргів підприємствам ТКЕ дозволить вийти зі стану фактичного кріпацтва у НАК “Нафтогаз України” і підвищить рівень платежів цих підприємств до бюджету. А ще забезпечить їм можливість робити вчасно ремонти та модернізацію для підготовки до опалювального періоду. Професійна дискусія, на її думку, це поєднання теорії та практики, має свій практичний результат у науковому та практичному сенсі. Винних у ситуаціі багато: і влада, і комунальні  підприємства, і населення.

На Волині представники найбільших підприємств теплокомуненергетики Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського теж надіслали відповідні листи підтримки згаданого документу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here