Колекціонерка старовинного вбрання Прибужжя Марія Доліновська представила виставку «Русовичі»

0
895

До Дня Незалежності України у Нововолинському міському палаці культури відкрилася етнографічна виставка старовинного одягу із особистої колекції Марії Доліновської «Русовичі».

За останні десять років мешканка Нововолинська Марія Доліновська зібрала кілька сотень старовинних вишиванок.

За словами колекціонерки, перш за все, зацікавилась народним вбранням Прибужжя – самобутнім регіоном Волині. Вишиті сорочки, які Марії приносили з навколишніх сіл в сучасній літературі називалися “сокальськими”. Так, розпочалося її дослідження, а згодом і колекціонування.

Марія Доліновська розповідає, що назва виставки походить від найменування села Русовичі, що розташоване в околицях Нововолинська. Розповідаючи детальніше, проінформувала, що на початок IX – X століття  на території Західного Бугу існували червенні міста, назва яких походить від фарби, що збирали із комах на даній території.

Дослідниця зазначає, що Волинь неоцінена та невивчена належним чином. Тож, назбиравши достатньо інформації та вбрання для своєї колекції, жінка вирішила розповісти про стародавній одяг Прибужжя іншим мешканцям та гостям Нововолинська.

У такій справі, жінку підтримує вся родина. Зокрема, чоловік Марії допомагає у дослідженні спадщини, а одна з доньок колекціонерки навіть має свій власний бренд «Два кольори».

Марія розповідає, що часто спілкується з іншими українськими дослідниками вбрання, аби визначити детальне походження певного вбрання, адже у колекціонуванні важливим вважає точність.

 

 

 

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here