Нововолинців атакують кліщі: як вберегти себе?

0
1286
people looking at wood tick embedded in human skin

Аномально тепла зима сприяла збільшенню кількості кліщів. За останні два тижні до медзакладів міста через укуси кліщів звернулося аж 6 нововолинців. Через перші послаблення карантинних обмежень мешканці міста розпочали відвідувати парки, лісові зони та дачні масиви – це сприяло стрімкому збільшенню кількості укусів та звернень за допомогою до лікарів. Про це повідомила завідувачка Нововолинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ» МОЗ України Наталія Мариніна.

Нагадаємо, минулого року мешканка Нововолинська перебувала на лікуванні в інфекційному відділенні КНП «Нововолинська ЦМЛ». Через декілька тижнів  після укусу кліща помітила почервоніння та  здала відповідні аналізи. Після виявлення хвороби Лайма 51-річну мешканку Нововолинська госпіталізували та призначили безперервний курс антибіотиків тривалістю у 21 день.

І якщо цьогоріч у шахтарському місті не зафіксували жодного випадку захворювання на небезпечну хворобу, лікарі – епідеміологи обласного лабораторного центру відмічають ріст захворюваності, а саму хворобу навіть називають чумою 21-го століття. Аномально тепла погода, яку спостерігаємо останні роки, сприяє відпочинку людей на природі, тим самим збільшується ризик інфікування людини небезпечним захворюванням.

Хвороба Лайма – це гостра інфекційна хвороба, яка виникає внаслідок укусу кліща. На місці укусу кліща виникає почервоніння. Загалом, його діаметр збільшується поступово, а в центрі бліднішає. Такий висип є ознакою хвороби Лайма”, – зазначає Наталія Мариніна.

Лаймбореліоз (або хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, котре може мати хронічний, або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви. А ризик зараження на хворобу Лайма, залежить від тривалості присмоктування кліща: якщо кліщ був на тілі менше доби, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби — наближається до 100%. Тривалість інкубаційного періоду хвороби Лайма становить від 1 до 60 діб, найчастіше — до 14 діб. Перші прояви хвороби: загальна слабкість, головний біль,болючість у м’язах, підвищення температури тіла і у 90% почервоніння шкіри (еритема) на місці укусу кліща.

Якщо вас укусив кліщ, ви можете перевірити його на наявність борелій.

“ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить лабораторні дослідження кліщів на наявність борелій — в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій”, – зазначає лікарка-епідеміолог.

Для перевірки кліща необхідно, аби лікар дістав його повністю. Направити його до лабораторії потрібно якнайшвидше. Саме тому лікарі радять не займатися самолікуванням, а звертатися за допомогою до фахівців, аби уникнути ризиків.

Наталія Мариніна нагадує, що під час будь-яких прогулянок у парках чи рекреаційних зонах важливою є особиста профілактика, яка попереджує присмоктування кліщів — застосування репелентів (спеціальних спреїв та кремів), захисного одягу. Кожного разу після прогулянки необхідно оглянути себе та свій одяг на наявність кліщів.

Варто зазначити, що у Нововолинську спецрозчинами обробляють деякі паркові ділянки, території пришкільних таборів та  дитячого позаміського табору відпочинку та оздоровлення “Прикордонника”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here