25 грудня чи 7 січня: коли волинянам святкувати Різдво?

2
1020

Чи перенесуть святкування Різдва? Це питання обговорюють чимало людей. У 2017 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт і офіційно оголосила 25 грудня вихідним днем. Поки що українці святкуватимуть Різдво Христове двічі, – пишуть Волинські новини.

Священнослужителі наголошують: головне ‒ правильно його відзначити. Адже саме цього дня сталася велика для всього християнського світу подія ‒ народження Ісуса Христа.

Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл:

«В Євангелії нема дати, коли народився Ісус Христос. Її придумали, відповідно, й можна систематизовувати згідно зі світським календарем. Але звичка – другий характер. Наприклад, у Радянському Союзі святкували Велику Жовтневу революцію 7 листопада.

У богослужбовій книзі «Мінея», виданій 2002 року з благословення патріарха Філарета, вказано, що Різдво святкують 25 грудня. У такій же книзі видавництва 1982 року з благословення патріарха Московського і всія Русі Пімена теж написано, що Різдво святкують 25 грудня. Не виправили на 7 січня. Ми самі собі забаламутили голову і кажемо, що це принцип, правда, правильність.

Я розумію, якщо ми сказали б святкувати Різдво 25 грудня, то суспільство відразу розкололося б. Особливо будуть незадоволені старші люди, бо так святкували їхні дід і баба. Хоча це помінялося в 1923 році, відбулася поломка календарів.

Сьогодні багато людей подорожують Європою, відпочивають і розуміють нісенітницю святкування Різдва за старим і новим стилем. Вони кажуть: ми хочемо жити по-новому. Це називається декомунізація. Тому це треба сьогодні систематизувати і привести в норму. А норма говорить, що Різдво – 25 числа. Тому ми не міняємо дату, а розширюємо період. Кажемо, що Різдво треба святкувати не в день, а в період із 25 грудня до 7 січня. Тобто піст ми закінчуємо 24 грудня, їмо кутю, починаємо святкувати урочистою літургією, святкуємо корпоративи, різдвяні й новорічні події, 7-го числа урочистою літургією завершуємо святкувати Різдво. Крапка. Тим, хто хотів святкувати Різдво 25 грудня, я благословив почати піст 14 листопада, а не 28-го. Ніякого гріха нема. Витримавши піст, приступають до святкування Різдва».

Протоієрей Володимир Мацур, прессекретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ, кандидат богослів’я:

«Перенесення свята Різдва на 25 грудня не є на сьогодні першочерговою проблемою. Чи справді це так важливо? Вважаю, це поглибить розкол серед православного люду. Насправді ніхто не знає, коли народився Ісус, Різдво Христове ‒ це не просто святковий день, пов’язаний із подією, яка давно відбулась. Різдво Христове ‒ це наше життя, це наша реальність. Христос прийшов, щоб воплотитись і народитись. Це ‒ найголовніше.

Сьогодні православний світ розділений за григоріанським і юліанським календарем. Певна кількість помісних церков живуть за юліанським календарем. Це ‒ РПЦ, Єрусалимська, Арабська, Польська, Церква Чеських земель.

Варто нагадати, що Грецька церква у 1920 році перейшла на новий календар, але частина православних залишилися старостильниками. Це лише розкололо суспільство. Свого часу Патріарх Тихон пропонував перенести Різдво на 25 січня, але того дня храми були порожні. Адже у православних ще триває Пилипівський піст. Зазначу, що за церковним календарем 25 грудня УПЦ вшановує Спиридона Триміфунтського».

Павло Хом’як, настоятель кафедрального костелу Святих апостолів Петра і Павла у Луцьку:

«Багато країн світу відзначають Різдво 25 грудня. Є такі, що святкують за старим стилем, 7 січня, бо це традиція їхніх батьків. Хоча насправді ми живемо за новим стилем, і цим відходимо від логіки. Якщо православні будуть святкувати Різдво 25 грудня, це потягне за собою реформу літургійного календаря. Сподіваюся, суспільство до цього дозріє, але це має бути еволюційно, поступово. Нині багато людей працюють в Європі, вчаться, подорожують, і вони це питання для себе розв’язали. Приємно, що митрополит Михаїл буде правити святкове богослужіння 25 грудня. Нам приємно, коли православні приходять до нас на богослужіння 25 грудня, ми приходимо до них 7 січня».

Олександр Самрук, працівник пресслужби ВОБФ «Переображення»:

«Святкувати Різдво ми зможемо з усім світом 25 грудня, це питання часу. Нехай через років 10, 20, але ми перейдемо на новий календар, за яким живемо. Бо це суто політизована ідеологія. Сто років тому ми святкували 25 грудня, а не 7 січня. Протестанти не мають передріздвяного посту, і ми будемо проводити святкові богослужіння і 25 грудня, і 7 січня».

Василь Паламарчук, перший заступник голови Волинського об‘єднання ХВЄ, старший пастор церкви смт Торчин:

«У наших церквах будемо правити святкові служби і 25 грудня, і 7січня. Головне ж не число, а злагода між людьми. Логічно, що за датою спочатку має бути Різдво, а потім Новий рік. Власне, 25 грудня Різдво не католицьке і не православне, а Різдво Ісуса Христа. Якщо категорично перейти на святкування Різдва 25 грудня, це може мати неоднозначні настрої в суспільстві. Ситуація сьогодні непроста, краще це робити поступово».

Володимир Мелись, старший пастор у Волинській області Церкві християн адвентистів сьомого дня:

«Почнемо з того, що в Біблії нема прямого посилання, коли народився Ісус Христос. Але ми визнаємо це як факт і спокійно ставимося до цього свята.

Прикро, що сьогодні питання Різдва набуло політичного забарвлення. Хоча релігія у нас поза політикою. Нехай владці більше дбають про соціальний захист населення, добробут людей, думають, як вийти з кризи.Люди у молитві з Богом, читаючи Святе Письмо, з’ясують, коли і що їм святкувати».

2 КОМЕНТАРІ

  1. Ще раз про сакральне і єзуїтські виверти…
    Чому дата 25 грудня недопустима для православних?
    Чому православні мають святкувати Різдво саме 7 січня?
    Що є сакральна основа давнього православного Різдва якої немає у католиків?

    Стаття “Коляда та Різдво – сакральна основа Православного календаря!” – 
    https://uamodna.com/articles/kolyada-ta-rizdvo-indash-sakraljna-osnova-pravoslavnogo-kalendarya/ 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here