Володимир Зеленський підписав закон про виділення 1 мільярда гривень для шахтарів

1
665

Президент підписав зміни до держбюджету на 2019 рік, що передбачають збільшення видатків на виплату зарплат шахтарям. Про це йдеться на офіційній сторінці керманича держави у Фейсбук.

Так, Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» № 265-ІХ, ухвалений Верховною Радою 31 жовтня 2019 року.

Закон має на меті забезпечити вирішення важливих соціальних питань та ефективне використання коштів державного бюджету в процесі його виконання у поточному році.

Зокрема, документом передбачене зменшення дохідної частини бюджету на 18,8 млрд грн та видаткової частини – на 19,1 млрд грн, а також збільшення обсягу надання кредитів з державного бюджету на 1,4 млрд грн та дефіциту держбюджету – на 1,1 млрд грн.

Законом збільшено видатки за такими бюджетними програмами: 1 млрд грн – для виплати заробітної плати шахтарям і недопущення відключення шахт від електропостачання; 1,4 млрд грн – для підвищення рівня грошового забезпечення військовослужбовців; 500 млн грн – для фінансового забезпечення ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у разі їхнього настання (резервний фонд); 787 млн грн – на заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю; 354,6 млн грн – для фінансування соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 300 млн грн – на надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

До речі, як йдеться в Єдиному реєстрі боржників, ДП “Волиньвугілля” досі боргують майже 44,5 мільйони гривень заробітної плати.

Уже вісім місяців як шахтарі, так і їхні родини залишаються без можливостей на достойні умови життя. Тож тепер, можливо, ця проблема вирішиться.

Однак, у документі, підписаному Президентом, нічого не йдеться про добудову шахти №10 «Нововолинська». Її подальша доля наразі не відома.

Саме тому нововолинські депутати на черговій сесії міської ради, яка, нагадаємо, відбудеться 14 листопада, хочуть прийняти звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо критичної ситуації на вугледобувних підприємствах Волині та відсутності фінансування у 2020 році будівництва шахти №10 «Нововолинська».

Як ми уже неодноразово повідомляли, питання добудови шахти 10 «Нововолинська», по суті єдиної шахти в Україні, що будується вже 29 років, зараз знаходиться на стадії 70 % готовності введення в експлуатацію, однак її запуск в черговий раз ставиться під загрозу.

Хочемо Вам нагадати, що запаси вугілля, яке має видобуватись на шахті 10 «Нововолинська», становлять 30 млн. т., і є газоносним, аналогічним тому, яке наша держава змушена завозити з інших країн світу, зокрема з США, ПАР, витрачаючи на це з державного бюджету мільйонні кошти в іноземній валюті. Вважаємо, що ці питання потребують першочергового вирішення на відповідному загальнодержавному рівні, як законодавчої так і виконавчої влади. Ми не можемо лишатись осторонь цієї ситуації і закликаємо Вас зберегти вуглевидобувну галузь на Волині, підтримавши діючі шахту № 9 «Нововолинська», шахту «Бужанська» та вирішення питання належного фінансування добудови шахти 10 «Нововолинська». Під питанням лишається і можливість працевлаштування тисячі жителів Нововолинська та навколишніх сіл“, – йдеться в тексті звернення, винесеному на розгляд обранців нововолинської громади.

 

 

 

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here