Данилюк: в України є план “Б” щодо транзиту газу

0
241
A gas gauge and pipes are pictured as an employee checks at Wiener Netze (Viennese Energy Supply Company), Vienna's gas distribution node, in the Erdberg district of Vienna September 19, 2014. Russian gas flows to Austria have fallen this month, with Reuters data showing a sharp drop from 560 gigawatt-hours per day (GWh/d) at the beginning of September to as low as 460 GW/d a week later, although flows have since recovered to 600 GWh/d. REUTERS/ Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: POLITICS ENERGY BUSINESS COMMODITIES)

Якщо домовленості з Росією щодо транзиту газу з нового року не будуть досягнуті, то в України є план “Б”. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк в інтерв’ю BBC News Україна, передає УНН.

“З 1 січня спливає термін контракту. Після формування нового уряду має бути сформована нова група і керівник цієї групи, міністр енергетики, який буде відповідати за перемовини щодо підписання або нового, або продовження цього контракту”, – сказав Данилюк.

За його словами, Україні потрібен транзит газу, адже “ми отримуємо від цього біля 3 млрд доходів”. Без транзиту російського газу ми виживемо, але це питання не лише виживання, а й розвитку країни, додав він.

“Чи є загроза? Загроза є. Перше РНБО, яке скликав Президент, стосувалося саме питань енергетичної безпеки. І зараз, коли ми розробляємо стратегію нацбезпеки, основну увагу ми приділяємо і питанням енергетичної безпеки. Тому, коли ми говоримо про транзит – це і кошти, які ми отримуємо, і розвиток ГТС, і можливість залучення інвестицій, це і розвиток країни”, – розповів Данилюк.

“Було б абсолютно безвідповідально не мати плану “Б”, – додав він у відповідь на запитання, чи є в України план “Б” на випадок, якщо домовленості так і не будуть досягнуті.

Нагадаємо, за словами голови Нафтогазу Андрія Коболєва, російська сторона налаштована затягувати початок тристоронніх переговорів з ЄС та Україною щодо транзиту газу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here