Протилежний погляд: нововолинські перевізники хочуть підвищити вартість проїзду, місцеві мешканці проти

0
868

У Нововолинську відбулися громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках міста. Перевізники переконували: без підвищення тарифів в місті буде транспортний колапс, а місцеві мешканці – протестували, стверджуючи, що підняття вартості перевезення сильно вдарить по їхніх гаманцях. Спільне рішення у цьому питанні спробували відшукати в міськраді.

Перший заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський запевнив, що розуміє і перевізників, і місцевих жителів, адже зараз важко і одним, і іншим.

«До нас, у міську раду, ще у жовтні звернулися перевізники, які зробили розрахунки собівартості проїзду. Вони запропонували підняти вартість проїзду у місцевих маршрутках до 5-ти гривень. До речі, такий тариф за проїзд вони хотіли встановити ще у березні, але тоді ми дійшли консенсусу і підвищили вартість перевезення лише до 4-х гривень. Я розумію і перевізників, і наших мешканців, бо і тим, і тим зараз не просто. Але, на жаль, інших варіантів у нас немає», – запевнив Андрій Сторонський.

Опісля, до слова запросили ініціаторів громадських слухань – перевізників, аби ті пояснили причини підняття вартості проїзду.

Перевізники аргументують: пальне здорожчало на 25% з 27 до 32,5 гривень, зросли в ціні й паливно-мастильні матеріали, запчастини, а ще подорожчало обслуговування транспорту, техогляд і страховка.

«А ще з нового року зросте мінімальна зарплата, відповідно доверху поповзуть і податки», – наголосив перевізник Сергій Жура.

Також він запевнив: пройшли перевірку в Антимонопольному комітеті щодо обґрунтованості підняття ціни на проїзд. Там розрахунки погодили.

А далі слово беруть пенсіонери, для яких кожна копійка на вагу золота, адже змушені місяць жити за 1,5 тисячі пенсії. Отож, на громадських слуханнях пристутні скаржилися не лише на перевізників, а й на важку долю.

Були й нарікання на якість послуг в громадському транспорті. Мовляв транспорт розвалюється, в маршрутках брудно і багато з них переповненні пасажирами.

Звучали й скарги щодо культури обслуговування водіїв. Місцеві мешканці стверджували, що водії  хамлять і не оголошують назв зупинок.

Також учасники засідання під час виступів розпитували про вивчення пасажиропотоку, просили перевізників назвати їхні розрахунки, а ще пропонували організувати в місті комунальний транспорт.

У свою чергу, перевізники запевняли, якщо тарифи не підвищуватимуться, то нікому буде перевозити пасажирів.

Перший заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський закликав віднайти консенсус.

«Нам потрібно знайти золоту середину. І  щоб людям було не накладно, і щоб перевізників не загнати в глухий кут. Бо транспорт дійсно не може так коштувати як зараз. Автобусний парк у місті не оновлювався 10 років. Адже останній автобус був куплений ще в 2008 році. Місто може залишитеся без громадського транспорту, якщо не підвищити тариф», – зазначив він.

Начальник відділу транспорту та зв’язку міської ради Юрій Коцура зауважив, що, згідно з домовленістю з перевізниками, на один рейс дозволяється брати двох пільговиків, за які ніхто не повертає кошти.

«Перевізники не можуть працювати собі в збиток. Вони і так возять 7 категорій населення безкоштовно та 5 категорій за пільговою ціною.  А відшкодування, дотацій , може і не бути», – зазначив Юрій Коцура.

Однак, остаточного рішення, якою буде вартість проїзду в міському транспорті, прийнято ще не було. Проводили лише роз’яснення та вивчення проблеми. Остаточне рішення прийматиме виконавчий комітет Нововолинської міської ради в четвер, 13-го грудня.

До слова, рішення громадських слухань має рекомендаційний характер.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here