Зміни з 1 липня: як потрапити на прийом до сімейного лікаря чи педіатра?

0
3061

Головний лікар Центру ПМСД Ольга Попіка розповідає, що із першого липня в дію вступає Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про порядок надання первинної медичної допомоги». Відтепер змінюються відносини сімейного лікаря чи лікаря-педіатра із пацієнтом.

” Для тих пацієнтів, які вже уклали декларацію, потрібно звертатися до того лікаря, якого обрали. Якщо не визначились , не уклали декларацію, то надалі пацієнти надалі обслуговуються за дільничним принципом. Якщо раніше пацієнт дзвонив у реєстратуру, давав свої дані і хотів викликати сімейного лікаря додому, то тепер він повинен залишати свій номер мобільного телефону. Сімейний лікар буде передзвонювати. Якщо пацієнт уклав декларацію, він вказує, з яким лікарем. Сімейний лікар передзвонює і з`ясовує, чи потрібно приходити додому. Можливо, в телефонному режимі дасть пораду, можливо домовиться про прийом на наступний день. Якщо є ситуації, коли необхідно йти на виклик додому до пацієнта, то лікар йде. Педіатри обов`язково будуть ходити для патронажу дітей до одного року, до хворих з інфекційними хворобами такими як вітряна віспа, кір. Сімейні лікарі будуть ходити до пацієнтів, які є лежачими, важко хворими”,  –розповіла Ольга Попіка.

Змінюється і тривалість часу, упродовж якого лікар приймає пацієнтів у поліклініці. Якщо раніше медик міг прийняти понад 20 людей, то тепер зможе близько півсотні.

“Раніше сімейний лікар і педіатр працювали лише 4 години на прийомі, 3 години у них було на обслуговування викликів. Інколи зловживали лікарі і було у них лише 2 виклики на 3 години, решту часу займалися веденням документації або йшли додому. Інколи зловживали пацієнти, в погані погодні умови викликали лікаря додому, хоча були спроможні прийти на прийом. Тепер взаємовідносини між лікарем і пацієнтом набувають більш довірливого характеру. Сімейний лікар і педіатр зможе більш якісно і більш кількісно надати допомогу”, – зазначила Ольга Попіка.      

Отже, із 1 липня, аби потрапити на прийом до сімейного лікаря або ж педіатра, вам потрібно зателефонувати до реєстратури і залишити номер свого мобільного телефону. Якщо ви вже підписали декларацію, зазначте, із яким саме лікарем. Вам передзвонять, і лікар сам визначить, потрібно вам прийти на прийом, або ж медик навідається до вас додому.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here