Нам є ким пишатись: нововолинські школярі вступили у найкращі школи світу

2
4997

Тетяна Торчило – випускниця НВК «Нововолинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1 – колегіум». Неодноразова призерка і переможниця Всеукраїнських і Міжнародних олімпіад з географії.

«Після закінчення школи я нікуди не поступала. В жоден український виш. Це усіх здивувало. Але я мала мету – хотіла навчатись в США. Дізналась про програму Ukraine Global Scholars. І вирішила спробувати. Спочатку було складно, процес підготовки і самого вступу тривав майже рік. Але в мене все вийшло», – розповіла Таня.

За її словами, спочатку потрібно було заповнити і відправити заявку, у якій міститься інформація про себе та короткі відповіді на запитання щодо основних досягнень у житті та планів на майбутнє англійською мовою. А також написати есе.

«Есе написати також не просто. Адже там потрібно описати як я йшла до своїх досягнень, як долала перешкоди на своєму шляху, чим пишаюсь та про що мрію», – зауважила Таня.

На другому етапі відбору дівчину очікували онлайн-тести з математики та англійської мови, які щороку змінюються. А на третьому – два інтерв’ю з представниками команди Ukraine Global Scholars. Зокрема, перше із волонтером та одним із засновників програми.

А вже потім, зі слів дівчини, почалось найскладніше – вступні тести з англійської мови SAT/TOEFL. Складання цього тесту є обов’язковою умовою вступу до закордонних навчальних закладів.

«Процес вступу тривав до 15 січня, потім я відправила анкети в кращі школи світу, далі були скайп-співбесіди з їхніми директорами і до 10 березня чекала результату. Я не очікувала, що стану фіналісткою програми Ukraine Global Scholars і матиму можливість навчатись в престижній американській школі. Мріяла, але не вірила, що моє прагнення реалізується», – зізналась Таня.

Оскільки дівчина захоплюється географією і геологією, то саме з цим і прагне пов’язати своє життя.

Окрім можливості навчатись в кращій школі світу, вона ще й виграла стипендію на 146 тисяч доларів. Ці кошти повністю покривають навчання, проживання, перельоти, страхування, придбання підручників, комп’ютерів і т.д.

Навчатись Таня буде в одному із найкращих навчальних закладів Америки – школі-пансіоні Gunnery School, що знаходиться у Вашингтоні, зокрема, в штаті Коннектикут. Зараз там навчається школярі з 19 країн, а з вересня 2018-го, вже буде з 20 країн. Адже, зі слів Тані, вона – буде першою і поки єдиною представницею України в цій школі.

До речі, навчальний заклад Gunnery School займає понад 220 акрів мальовничої території, на якій знаходяться спортивні об’єкти, студентські резиденції, наукові лабораторії, навчальні корпуси, парки і навіть власне озеро. Інфраструктура Gunnery School включає човнову станцію, кілька рекреаційних зон, художню студію, театр, поля для гри в хокей і софтбол, майданчики для різних видів спорту, тенісні корти, бібліотеку, центр образотворчих мистецтв, музей, кафе і церкву.

Однак, навчатись в США Таня буде не одна. Разом з нею їде і її брат – Андрій Торчило. Адже він також скористався програмою Ukraine Global Scholars і став її фіналістом.

Зараз Андрій – закінчує 10 клас цієї ж Нововолинської спеціалізованої школи №1, захоплюється фізикою і геофізикою, й має вагомі здобутки в цій сфері, а ще грає на гітарі Укулеле.

За його словами, саме це і стало вирішальним, під час співбесіди з директором школи Taft School містером Хавманом.

«Під час скайп-конференції з директором школи з’ясувалось, що він також захоплюється гітарою Укулеле. Зокрема, слухає гурти, які на ній грають», – розповідає юнак.

Уже з вересня цього року Андрій буде учнем школи-пансіону спільного навчання хлопчиків і дівчаток Taft School, що також знаходиться в штаті Коннектикут Вашингтона. Зараз там навчається понад 550 учнів з США і ще 28 країн світу.

До речі, школа розташована в західній частині американського штату Коннектикут і займає територію загальною площею 260 акрів. Шкільний корпус – немов окреме місто, де проживають тільки учні Taft. Це закрита територія під охороною, на якій розташовані навчальні та житлові корпуси.

Там є все для ефективного навчання та відпочинку: обладнані навчальні класи, велика бібліотека, у фонді якої більше 50000 видань, 2 театральні студії, 2 ковзанки, 12 тенісних кортів, поля для гри в гольф, хокейний майданчик, 8 кортів для сквошу, а також творчі студії для занять живописом, танцями, музикою і фотографією.

Андрій Торчило виграв стипендію на 206 тисяч доларів на школу і ще 80 тисяч на майбутній університет.

«Я виграв грант на 3 роки навчання в школі, потім 4 роки я буду навчатись в коледжі або університеті. Потім маю 5 років на те, щоб реалізуватись в Америці. Але. Потім, за умовами контракту, який я підписав, я маю повернутись в Україну, аби допомогти їй розвиватись», – розповів школяр.

До речі, цьогоріч заявки на участь в програмі Ukraine Global Scholars подали 550 школярів, однак фіналістами стали лише 13. І 12 з них – поступили в провідні навчальні заклади світу.

І, звичайно, серед цих 12 щасливчиків і нововолинські школярі – брат з сестрою Тетяна і Андрій Торчило, які разом виграли стипендій на 432 тисячі доларів.

До речі, незабаром стартує новий відбір до програми Ukraine Global Scholars.

Тож аби ознайомити й інших учнів з деталями цієї програми, Таня й Андрій провели у рідній школі презентацію. Вони пояснили школярам тонкощі вступу, умови й етапи відбору, розповіли про свої нові школи, у яких навчатимуться з вересня, а також запевнили, що усі фінансові затрати бере на себе Благодійний Фонд Ukraine Global Scholars.

«Ви не потратите ні копійки. Тут основне, аби вам було до 17 років, у вас був хороший середній бал атестата, зацікавленість в якомусь конкретному предметі, щоб ви були в захопленні від того, що робите і мали певні досягнення в цьому. І, звичайно, потрібно бути особистістю, бути унікальним і твердо знати чого ви хочете», – розповіла Таня.

До слова, Благодійний Фонд Ukraine Global Scholars був створений у 2015 році молодими українцями, випускниками Ліги Плюща, для допомоги талановитій українській молоді віком 14–17 років зі вступом у найкращі школи та коледжі США з повною фінансовою підтримкою від цих навчальних закладів.

Йдеться про учнів 9-11 класів з усіх куточків України, особливо з маленьких міст та сіл, які завдяки своєму величезному прагненню до навчання та розвитку, визначним результатам у науці та творчості заслуговують на можливість здобуття міжнародної освіти. Учасники програми – це переможці всеукраїнських та міжнародних олімпіад, юні винахідники, підприємці, професійні співаки та просто талановиті хлопці та дівчата з неймовірним бажанням змінити Україну та світ на краще.

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here