1 березня в історії

0
954

1-го березня відзначається надзвичайно світла та радісна подія — свято приходу весни. Довгоочікувану весну прийнято було зустрічати ще за часів язичників. Традиція вшанування весни, яку уособлює прекрасна дівчина, збереглася і до наших часів.

Наші предки помітили: якщо з перших днів весна “розгульна,не сором`язлива – обдурить,вірить нічого”. Погоду у цей день передбачали грім і вітер. Якщо 1 березня при північному вітрі прогримить грім,то весна буде холодною,при східному вітрі – весна буде сухою, при західному – мокрою,а при південному – теплою.

1 березня щорічно відзначається Всесвітній день цивільної оборони. Це свято присвячується заснуванню в 1931 році «Асоціації Женевських зон» – «зон безпеки». Був встановлений в 1990 році.

А ще сьогодні Всесвітній день імунітету, Міжнародний день боротьби з наркоманією та наркобізнесом та Всесвітній день кішок.

Цей день в історії:

86 до н. е. – римський полководець Сулла взяв штурмом і пограбував Афіни. Після перемог у наступних битвах із понтійським царем Мітрідатом Греція перейшла під контроль Риму.

1360 — король Англії Едуард III за 16 фунтів викупив з французького полону 19-річного Джеффрі Чосера, який став його камердинером,зброєносцем, а згодом — одним з найвидатніших поетів Англії

1420 — Папа Римський Мартін V закликав християн до хрестових походів проти чеських гуситів

1498 – португальський мореплавець Васко да Гама досяг Мозамбіку.

1555 — у французькому Ліоні вийшло друком перше (прижиттєве) видання книги «Пророцтва Мішеля Нострадамуса»

1565 – у Бразилії заснована португальська колонія Ріо-де-Жанейро (Січнева річка)

1767 – вигнання ордену єзуїтів з Іспанії королем Карлом III

1780 – Пенсільванія стала першим американським штатом, що заборонила рабство

1790 – перший перепис населення США. За його результатами в країні мешкали 3 929 214 осіб із неграми-рабами, але без індіанців

1845 – президент США Джон Тайлер підписав закон про перехід Техасу під юрисдикцію Сполучених Штатів

1869 – Дмитро Менделєєв склав таблицю системи елементів, в основі якої лежала їх атомна маса і хімічна схожість

1872 – рішенням Конгресу США в Єлоустоуні засновано перший у світі національний парк.

Перший в світі національний парк — Єллоустонський національний парк, який знаходиться на північному заході США у Скелястих горах у штатах.

Його площа – 898,3 тис. га. — Єллоустонський парк має найбільше скупчення гейзерів та гарячих джерел (понад 3000, в тому числі гейзер Екселсіор з висотою струменю до 90 м);також є грязьові вулкани.

1912 – у Сент-Луїсі Альберт Беррі здійснив перший стрибок із парашутом з літака, що летить (висота 460 м)

1918 – в УНР настав перший день григоріанського календаря (після 15 лютого настало 1 березня) та середньоєвропейського часу.

1918 – У Житомирі Мала рада УНР ухвалила закон про грошову одиницю, карбування монет та друк державних кредитових білетів

1919 – у Кореї почалися народні антиімперіалістичні виступи проти японського панування (учасниками руху стали понад 2 млн. осіб, у квітні повстання було придушене)

1928 – у СШа доктор Герберт Еванс відкрив вітамін F.

1947 – почав свою практичну діяльність Міжнародний валютний фонд

МВФ — спеціальне агентство Організації Об’єднаних Націй, засноване 39-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Штаб-квартира МВФ знаходиться у Вашингтоні.

1951 – набрала чинності постанова Ради міністрів СРСР і ЦК ВКП(б) про зниженнядержавних роздрібних цін на продовольчі і промислові товари.

1954 – США провели на атолі Бікіні випробування водневої бомби потужністю 15 мегатонн.

Жертвами радіоактивних опадів стали японські рибалки. Із протестом проти випробувань термоядерного зброї на атолі виступив знаменитий англійський математик і філософ Бертран Рассел. Наступні заяви нобелівських лауреатів Альберта Ейнштейна, Фредеріка Жоліо-Кюрі та інших видатних учених призвели до створення Пагуошського руху вчених Заходу і Сходу та міжнародної кампанії за ядерне роззброєння. В Японії День Бікіні відзначається як національний день боротьби за мир.

1972 – Рада міністрів УРСР прийняла постанову, якою затвердила зразки нової форми одягу для хлопців-учнів загальноосвітніх шкіл, що мала впроваджуватися впродовж 1972-1974 рр.

1977 – у Києві відкрили пам’ятник філософу Григорію Сковороді

1982 – на екрани Польщі вийшла кримінальна комедія Юліуша Махульского “Ва-банк”

1988 – Компанія Apple Computer анонсувала вихід нового пристрою CD-ROM у своїх комп’ютерах Apple II і Macintosh.

Хоча CD-ROми були відомі ще з 1985 року, саме вироби Apple, які продавались за ціною 1199 доларів, стали першими, що надійшли до масового продажу. Найбільше, що вразило фахівців, був не об’єм самого CD-диску, який в 2 тисячі разів перевершував типовий гнучкий диск, а його здатність відтворювати музичні записи. Проте, лише в середині 1990-х CD-ROMи стали стандартною частиною всіх комп’ютерів.

1991 – шахтарі Донбасу почали страйк, уперше висунувши політичні вимогу – відставка Горбачова. У Первомайську, Димитрові, Донецьку припинили роботу чотири шахти. На десятках інших шахт припинили роботу другі та треті виробничі зміни

1994 – в Україні розпочався перший етап приватизації майна державних підприємств

1998 – набула чинності угода про партнерство і співпрацю між Європейським Союзом і Україною

2001 – чисельність населення Індії, за офіційними даними, сягнула 1 млрд. осіб

Цей день в історії Волині:

1912 – надрукування драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня».

1945 – вийшов перший номер іваничівської районної газети «Селянська правда». З 1964 року видання виходить під назвою «Колос».

1972 – в Ковелі запрацювала новозбудована радіотелевізійна станція та 240-метрова вежа.

1989 – у Луцьку пройшла установча конференція Луцької міської організації Товариства української мови імені Тараса Шевченка. Головою організації тоді було обрано письменника Івана Чернецького.

1991 – в області зареєстровано 35 політичних партій та громадсько-культурних організацій.

Цього дня народилися:

1444 — Сандро Боттічеллі,італійський живописець флорентійської школи

1810 — Фредерик Шопен, польський композитор і піаніст

1858 — Тутковський Павло Аполлонович, український геолог, географ, академік

1863 – видатний російський письменник, перекладач, драматург – Федір Сологуб.

1876 — Пій XII (Pius XII,у миру Еудженіо Марія Джузеппе Джованні Пачеллі),Папа Римський (1939–1958)

1885 — Ольгерд-Іполит Бочковський, чесько-український соціолог та публіцист, один із провідних європейських фахівців з теорії нації та національних відносин першої половини 20 століття

1892 – Рюносуке Акутагава, японський письменник

1895 — Дарнопих Докія, українська кубанська бандуристка і педагог

1904 – Гленн Міллер, американський тромбоніст, аранжувальник, лідер біг-бендів

1923 — Володимир Гельфанд, український радянський публіцист, учасник Другої світової війни, відомий своїм фронтовим щоденником

1925 — Володимир Чорний, український редактор газетних видань,заступник головного редактора Київської кіностудії імені О. Довженка

1930 — Іван Білик, український письменник (історичний романіст),перекладач з болгарської

1931 — Любомир Пиріг, український вчений-медик,академік,доктор медичних наук,член-кореспондент НАН України,завідувач кафедри нефрології Київської медичної академії післядипломної освіти імені Петра Шупика,президент Світової федерації українських лікарських товариств

1940 — Йожеф Сабо, український футболіст (“Динамо” Київ), тренер.

1938 – Борислав Брондуков, український актор (“Вавілон ХХ”, “Афоня”, “Гараж”).

Брондуков знявся в 125 фільмах. Більше 40 ролей Брондукова озвучені іншими акторами.
Останній раз на екрані Брондуков з’явився в 1997 році, в картині “Хіппініада або Материк кохання “, але після третього інсульту він не розмовляв і не вставав з ліжка. Помер Борислав Брондуков 10 березня 2004 року , похований на Байковому кладовищі.

1972 — Сергій Коновалов, український футболіст, член національної збірної з футболу у 1993–2003 роках

1976 – Сергій Дзиндзирук, український боксер у першій середній вазі (до 69,855 кг).

Чемпіон світу за версією WBO серед професіоналів. Срібний призер чемпіонатів світу серед любителів 1997 року та чемпіонату Європи 1998 року. Представляє німецький клуб “Юніверсум”

1988 — Максим Чайка, український студент, активіст молодіжної патріотичної організації «СіЧ», був вбитий членами проросійської організації в Одесі, ймовірно через політичні переконання

Іменини сьогодні святкують: Данило, Ілля, Павло,Памфіл

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here