Президент Світового Конгресу Українців: У польсько-українському конфлікті явно є рука Росії

0
353

Президент Світового Конгресу Українців (СКУ) Євген Чолій заявив, що за погіршення українсько-польських взаємин відповідає Російська Федерація.”Оскільки конфлікт стосується не сучасних, а історичних питань, тут явно є рука Російської Федерації. Вона зацікавлена у створенні ворожнечі між двома країнами, які активно співпрацюють заради європейської інтеграції України та поборювання російської агресії. На жаль, багато хто в Польщі дав себе спровокувати”, – зауважив він.

За словами очільника, найкращим прикладом застосування християнського підходу “прощай і будь прощеним” з українського та з польського боку, є видання Архиєпархіяльних Відомостей про “Українсько-польське примирення в документах ієрархії та священства”, яке було представлене під час львівської конференції до 50-ліття СКУ.

“Сподіваюсь, що знайдеться відповідна кількість впливових людей, які зуміють переконати більшість у тому, що кожного разу, коли між Україною та Польщею загострювалися взаємини, це ніколи не було на користь ані Україні, ані Польщі. У той же час це було на руку Москві”, – зазначив фаховий правник.

Крім того, президент наголосив, що даний конфлікт можна залагодити у три основні етапи: перший – прийняття історичних фактів, другий – вшанування жертв, та третій – примирення замість подальшого розпалення ворожнечі.

Нагадаємо, 1 грудня польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський повідомив, що переговори між Києвом та Варшавою з приводу пошуково-ексгумаційних робіт в місцях польських поховань на території України заплановані на 4-5 грудня.

Додамо, 21 листопада Ващиковський заявив про відсутність прогресу в відносинах  між Україною та Польщею. Водночас, він наголосив на відновленні діалогу, а також поверненні до реалізації прийнятих раніше домовленостей, зокрема, що стосуються пошуково-ексгумаційних робіт в місцях польських поховань на Україні,  залежить від української сторони.

Як повідомлялося, 2 листопада Ващиковський заявив, що українці з антипольськими поглядами не зможуть потрапити до Польщі. За словами очільника польського МЗС, люди, які “демонстративно” носять мундири СС “Галичина”, не зможуть проїхати через кордон. 9 листопада видання Dziennik Gazeta Prawna з посиланням на свої неофіційні джерела повідомило, що голові УІНП В’ятровичу заборонили в’їзд до Польщі. 18 листопада близько 12.00 на міжнародному пункті пропуску Шегені польські прикордонники не впустили в Польщу відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here