Убивчий пластик знайшли навіть в бутильованій воді

0
812

Убивчий пластик знайшли навіть в бутильованій воді

Мікрочастинки пластику знайшли вчені в питній воді. Їх рівень сильно збільшився за останній час, але ж він є токсичним для організму людини. Найнебезпечніше те, що системи фільтрації не здатні їх вловити.

Новину повідомляє «Преса України».

Як повідомляє Daily Mail, в ході дослідження були відібрані зразки води по всьому світу. 83% зразків виявилися з пластикової «добавкою». Самою забрудненою виявилася вода в США (пластик виявлений в 93% проб), Індії та Лівані. Найнижчий відсоток проб з сторонніми включеннями зареєстрований у Франції, Німеччині та Великобританії (але і там пластик знайшли в 72% зразків води).

Аналізуючи, як пластик потрапляє в воду, дослідники прийшли до висновку, що свою лепту вносять побутові предмети з пластику (пляшки, пакети), одяг і взуття з синтетичних матеріалів, синтетичні килимові покриття. Всі вони з часом зношуються, і «пластиковий пил» йде в каналізаційні системи, а звідти в водойми. Пральні машини з функцією сушки також сприяють появі мікроскопічних часток пластику в воді і повітрі.

Поки що сучасні системи фільтрації не здатні ефективно очистити водопровідну воду від пластикових мікрочастинок. Перейти на бутильовану воду – не вихід, оскільки домішки були виявлені і там. Вчені радять кожній країні налагодити систему збору та рециркуляції пластикової упаковки, пляшок, інших предметів з полімерних матеріалів.

Нагадаємо, ряд регіонів в Європі вирішили скоротити використання пластику. З 1 вересня в Брюсселі набула чинності заборона на одноразові пластикові пакети.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here