За останні півстоліття в світі вироблено понад 9 млрд тонн пластику – дослідження

0
248

З 1950-х років в світі вироблено близько 9,1 млрд тонн пластику, третина якого на сьогодні є сміттям. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Science Advances, передає УНН.

Провідний автор дослідження Роланд Гейер зазначає, що з кожним роком зростання виробництва пластику збільшується. Прогнозів щодо скорочення виробництва продукції немає, переконаний він. “Ми на шляху до планетарної катастрофи”, – зазначив Р.Гейер.

Повідомляється, що за 65 років виробництво пластика збільшилася в 200 разів. Якщо в 1950 році обсяг виробництва становив 2 млн тонн, то до 2015 року ця цифра досягла 400 млн тонн.

При такому стрімкому зростанні виробництва пластику, питання його утилізації залишається невирішеним, що негативно позначається на довкіллі.

“Лише 9% пластикового сміття переробляється, 12% – знищується, а решта 79% накопичуються на звалищах або в навколишньому середовищі”, – відзначають в дослідженні.

Лідером у виробництві пластмасових виробів є Китай, за ним слідують Європа і Північна Америка. Близько 35% пластика призначене для виготовлення тари.

 

Нагадаємо, щорічно в Україні утворюється близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% з яких – це тара.

Німеччина запропонувала Україні скористатися їхнім досвідом збору використаної тари за допомогою фандоматів. Це спеціальні автомати, які приймають практично будь-які скляні та пластикові пляшки, а також металеві баночки. Після прийому тари, фандомати повертають людям частину грошей, сплачених при купівлі напою.

Така система називається заставною або депозитною. Вона введена в багатьох європейських країнах: Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, в Норвегії завдяки фандоматам збирають 95% тари, в Фінляндії – 93,3%, а в Данії – 89%.

Джерело: УНН

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here