Нововолинські учні досі без підручників

0
733

Минає перша декада вересня, а школярі досі без підручників. Із проблемою їх нестачі учні й учителі  4-х і 7-х класів стикаються вже не вперше. Хто ж винен та як компенсувати дефіцит книжок, аби не зашкодити навчальному процесові – інформують журналісти СТН.

Учні 4 і 7 класів нововолинських шкіл, попри те, що навчання триває уже тиждень, про навчальні підручники досі тільки мріють. Надто проблемою нестачі книжок стурбовані батьки школярів. Не солодко доводиться і вчителям, котрі вигадують, як провести урок і дати домашнє завдання так, аби виконати його міг кожен учень.

Заступник начальника міського управління освіти Ольга Лакиш розповідає, що замовлення на друк підручників були подані вчасно, ще на початку червня. Закупівлі відбулися через систему ПРОЗОРРО, за книжки, які вже отримали нововолинські школярі, управління розрахувалося. А проблема нестачі виникла тому, що вибір видавництв і авторів навчальної літератури – повністю прерогатива шкіл. І оскільки міносвіти рекомендувало аж понад три десятки видавців, то замовлення вийшли дрібними, а отже видавництва не поспішають їх виконувати. Бо не вигідно.

Варто зауважити, що складна ситуація із постачанням навчальної літератури не лише в Нововолинську. Така ж і в інших містах по всій Україні, залежно від контингенту учнів. Скажімо, в обласному центрі менше половини семикласників та четвертокласників мають необхідні підручники. У нашому місті 75 % школярів цих класів їх вже отримали. Інші діти забезпечені повністю, навіть бувають залишки. Методист по бібліотечних фондах Алла Кухарук розповідає – рівень забезпечення також залежить і від динаміки контингенту учнів. Наприклад, у 7 школі кількість четвертокласників зросла, тож на шість десятків дітей припадає лише 20 підручників, не вистачає навіть по одному на парту, а про те, аби книжка була ще й у вчителя, мова і не йде. Виходять зі скрути кому як вдається. Разом із новими книжками користуються й старими, завдання там в основному збігаються.

Доки батьки вимагають забезпечити їхніх дітей книжками у вчителів та директорів шкіл, телефони обласного управління освіти обривають місцеві посадовці. В області кивають на видавництва, мовляв, ті обіцяють якнайшвидше виконати замовлення, за тижнів два. Прямий вплив на видавців має лише профільне Міністерство, гаряча лінія якого, до слова, мовчить. У відомстві обіцяють змінити політику держзамовлення підручників, принаймні, наступного року. Можливо, теперішнім третьокласникам та шестикласникам у 2017-му поталанить більше.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here