Великдень: традиції святкування в Україні та світі

0
523

Головним святом християнського світу є Великдень. Світле свято Воскресіння Господнього в 2016 році  православні відзначають 1 травня.
Пасха не тільки найголовніше свято всіх християн, але і найдавніше християнське свято. Щороку дата його проведення різна, обчислюється вона за місячно-сонячним календарем. Найсвітлішому святу передує найсуворіший піст – сорок днів утримання, молитов і покаяння.

У кожного народу за тисячоліття святкування склався цілий ряд традицій і звичаїв. На приклад, в Африці люди одягають традиційні костюми, відвідують нічну службу і готують традиційну святкову їжу. Головною стравою є смажений рис з куркою, яка в багатьох країнах Африки коштує недешево, а тому це справжній великодній делікатес.

В Індії на Великдень обмінюються різнокольоровими ліхтариками та пасхальним печивом. Індійці не розфарбовують яєць, хоча в магазинах їх можна купити разом з пасхальним зайцем.

У багатьох західних країнах великодній кролик приносить шоколад і ховає яйця. На цьому тлі виділяється Австралія, в якій роль пасхальної тварини бере на себе білбі. Вухатий звірятко відноситься до зникаючих видів у країні, тому однією з причин є те, що австралійці намагаються поширити обізнаність серед населення про білбі. Іншою же причиною є нелюбов австралійців до кролів, які знищують посіви в країні. В Угорщині на Великдень прийнято обливати водою. В Україні теж є ця традиція, тільки хлопці обливають водою дівчат в понеділок після свята.

У Мексиці в Страсну п’ятницю починається Великодній карнавал, в рамках якого проходять розкішні постановки страстей Христових. Наступного дня на вулицях вивішують ляльки Іуди з пап’є-маше, які до кінця дня підривають з допомогою петард. Після богослужіння в неділю проходять фінальні постановки страстей Христових, після яких сім’ї розходяться по домівках або ж танцюють прямо на вулицях.

У Фінляндії святкування Великодня чимось схоже на Хеллоуїн. Діти вдягають костюми відьом і виходять на вулиці, щоб пограти. Фіни розпалюють багаття, щоб відігнати відьом, оскільки вважається, що в цей час вони стають більш могутніми. У Чехії і Словаччині на Великдень жінки можуть отримати наганяй. Б’ють їх чоловіки саморобними прикрашеними хлистами. Така «прочуханка» робить жінок більш здоровими і красивими. Згідно зі звичаєм удари несильні, тому дівчата не бояться бути битими.

В Україні підготовка до святкування Великодня починається за кілька днів. За традицією перед святом ретельно прибирають у будинку, прикрашають його квітами, вербовими гілочками, великодніми гірляндами, вінками та іншими відповідними святковими атрибутами. У неділю опівночі в православних храмах починається пасхальне богослужіння. В ході літургії намагаються обов’язково причаститися, а також освятити кошики з їжею, після чого поспішають додому, щоб влаштувати святкову вечерю. Стіл ломиться від різноманітних страв, адже з настанням Воскресіння Христового закінчується семитижневий Великий Піст.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here