З України виїхало понад 20 тисяч молодих науковців — Шульга

0
682

За останні роки Україна втратили понад 20 тисяч молодих і вмотивованих дослідників.

Про це заявила у коментарі “Громадському радіо” науковець і експерт “Реанімаційного пакету реформ” Наталя Шульга.

Попри постійне зменшення бюджетного фінансування, ситуацію може поліпшити закон “Про науку та наукову діяльність” – він дозволить залучення українськими науковцями грантівського фінансування.

Під час зустрічі з науковцями, президент заявив, що підпише цей закон, який був прийнятий Верховною радою 26 листопада.

До цієї заяви, закон “Про науку та наукову діяльність” не підписувався і напруга в науковому середовищі сягнула свого максимуму. Науковці пікетували АП, ВРУ з закликами чим скоріше підписати даний законопроект і тим самим дати зелене світло реформуванню у цій галузі.

“Думаю, президент з різних боків мав різні рекомендації і як за вето, так і за проведення реформ. Те, що він прийняв, з нашої точки зори, правильне рішення, свідчить про те, що він хоче залишитись в історії як позитивна для науки постать”, – прокоментувала Наталія Шульга.

Петиція, яка була зареєстрована на сайті президента з проханням підтримати дані пропозиції, набрала понад 11 тисяч голосів.

Цей законопроект має вступити в дію з 1 січня.

“Однією з новацій стане Національний фонд досліджень, там будуть програми, як для фінансування нових досліджень, так і для розробки нових продуктів, підтримки стартапів”, – розповіла експертка РПР.

“Люди не розуміють, що наука лежить в основі всіх економік успішних країн. Якщо ви не створюєте умови для роботи дослідників, атмосферу в середовищі, яке продукує нові знання, ви тим самим знекровлюєте власну економіку, ви не можете нічого запропонувати світу, нічого продати”, – сказала Шульга і додала, що за останні роки ми втратили понад 20 тисяч молодих, які виїхали з країни.

“Це втрата, яка дорівнює кількості дослідників, які залишилися в академії наук”, – підсумувала вона.

http://life.pravda.com.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here