Потенціал Волині – у туризмі та близькості до Європи

0
1070

22 грудня в конференц-залі «ВолиньМедіа» експерти та активісти дискутували на тему «Чи потребує вдосконалення Стратегія розвитку Волинської області до 2020 року?». Експерт Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Дмитро Безвербний презентував результати аналізу Стратегії розвитку Волинської області до 2020 року. Він зазначив, що Стратегія розвитку області має як сильні, так і слабкі сторони.

Їі сильними сторонами є те, що якісно та детально здійснений соціально-економічний аналіз Волинської області та досить ґрунтовно складено SWOT-аналіз, який аналізує слабкі та сильні сторони, переваги, негативи та прогнози Стратегії. Ще одним із позитивних моментів є те, що до розробки заходів мала можливість долучатися громадськість.

Що стосується слабких сторін, то виникає багато питань до операційних цілей та завдань Стратегії. Є деякі моменти, які складені загально та декларативно.

Зі слів Дмитра Безвербного, особливе занепокоєння викликають індикатори. Вони є загальноекономічними показниками, а не індикаторами Стратегії. Ще одним недоліком є те, що план заходів досі не затверджений обласною радою. Він потребує доопрацювання та доповнення: наприклад, проблема бурштину на час, коли розроблявся план, була не така актуальна, як зараз, тому це питання потрібно також включити.

Михайло Наход, голова Центру Політичного та Виборчого консалтингу, зауважив, що не вистачає конкретики. Відсутнє поняття того, куди рухається область. Не зрозуміло, чи це агропромислова область, промислова, туристична, чи це ворота в Європу. Стратегія не визначає ключових пріоритетів, на чому потрібно закцентувати увагу, щоб розвиток регіону відбувався рівномірно.

Михайло Наход зазначив, що, коли говорити про інтеграцію України до ЄС, одним із пріоритетів має бути використання транскордонного розташування області. З його слів, розвиток промислового і агропромислового потенціалу не є пріоритетом Волині. На друге місце потрібно ставити розвиток туристичного потенціалу Волині.

Учасник розробки Стратегії Петро Гоцалюк додав, що на Волині потрібно розвивати не лише туризм, а й зайнятися реконструкцією пам’яток. Як приклад він навів Олицький замок, зауваживши, що в Європі міста з такою історією заробляють великі гроші.

Окрім цього, Петро Гоцалюк розповів, що в Стратегії закладена така концепція, як нова промисловість. Йдеться про індустріальні парки, для створення яких залучають європейські управляючі компанії. Концепцію такого парку вже розробляють у Нововолинську. Другий індустріальний парк планують розмістити між містами Луцьк та Рівне.

Начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрій Кресак зазначив, що втішений тим, що громадськість взялася за розвиток стратегії та відповів на зауваження експертів щодо недоліків Стратегії розвитку Волині.

«Чому не затверджений план заходів у рамках Стратегії? Тому що довгий час на рівні міністерства вирішувалося, в який спосіб повинна бути вироблена методика щодо укладення плану. Щодо індикаторів Стратегії, то ними займалися економісти, представники економічних відділів, тому вони схожі на загальноекономічні показники», – сказав чиновник.

http://toplutsk.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here