Кращі іноземні IT-компанії пригрозили покинути Росію

0
427

Асоціація європейського бізнесу (АЄБ) попередила російську владу про можливий відхід з економічного ринку РФ провідних іноземних компаній у сфері розробки IT-продуктів: SAP, Oracle, IBM, Microsoft і Cisco. Причиною цього є «нечіткі правила гри», затіяні урядом країни. Вона орієнтована на вітчизняне програмне забезпечення, яке будуть отримувати у рамках державних закупівель для державних установ. Таким чином, софт іноземних компаній виявиться непотрібним.

Новину повідомляють російські ЗМІ, передає «Преса України».

У розпорядженні видання «Коммерсант» опинився лист АЄБ, направлений до Міністерства зв’язку і масових комунікацій, Міністерство промисловості і торгівлі, Міністерство економічного розвитку і Федеральну монопольну службу Російської Федерації. У тексті листа, написаного від імені гендиректора АЄБ Франка Шауффа, присутнє прохання організації відкласти виконання закону про обгрунтуванні держустановами закупівлі іноземного ПЗ. Закон повинен набути чинності з 1 січня наступного року. АЄБ просить відкласти його виконання на півроку.

За цей час організація пропонує уряду розробити спільні критерії, якими регулювалася б локалізація вище згаданих IT-компаній на території РФ. Вони будуть прагнути до того, щоб розроблений ними софт також був включений до Єдиного реєстру російського ПЗ.

В іншому випадку, попереджає Шауфф, SAP, Oracle, IBM, Microsoft і Cisco готові зупинити інвестиційні проекти на террторіі РФ і навіть повністю покинути економічний ринок країни унаслідок «нечітких правил гри».

«Якщо іноземні інвестиції як і раніше на порядку денному, то необхідний рівний підхід і недопущення дискримінації і обмеження вільної конкуренції та доступу на російський ринок для іноземних компаній», – зазначає Шауфф.

На даний момент фактично на столі у прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва лежить постанова про обмеження держзакупівель іноземного ПЗ, яку він може підписати в найближчі два тижні. Постановою буде заборонена закупівля іноземного софта для користування співробітниками держустанов в роботі.

«На думку міністерства, вводити заборони на закупівлю іноземних товарів для державних потреб доцільно при одночасному виконанні трьох умов: російська продукція відповідає сучасному рівню розвитку технологій, наявність не менше трьох вітчизняних виробників даної продукції, вітчизняні виробники здатні задовольнити попит в повному обсязі», – прокоментували звернення АЄБ в Мінекономіки Росії.

Нагадаємо, в Держдумі спантеличені майбутньою стратегією Росії відносно захисту своїх позицій на енергетичному ринку, які можуть сильно змінитися після виходу на ринки східно-європейських країн нафти Саудівської Аравії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here