Експерт назвав основні рушії відновлення економіки України

0
389

Трьома основними рушіями відновлення української економіки можуть стати сільське господарство, високі технології, вихід на європейські ринки.

Про це під час конференції в Оттаві зазначив старший науковий співробітник Інституту світової економіки Петерсона Андерс Аслунд. Новину передає «Преса України».

На його думку, Україна має ідеальні умови для вирощування сільськогосподарських культур. Зважаючи на це, країна повинна вдвічі збільшити врожайність полів.

«Важливо також законодавчо закріпити можливість продажу сільськогосподарської землі, щоб її можна було використовувати як заставу у банку. Це відкриє велетенський потенціал», – наголосив експерт.

При цьому він додав, що в Україні громадська думка налаштована проти такого рішення. Тож, за його словами, потрібно пояснювати людям нюанси і покращити врядування. Тоді громадяни не будуть боятися, що їх обдурять із землею.

Аслунд підкреслив, що варто приділяти увагу не тільки вирощуванню рослин, постачанню сировини, а й обробці харчових продуктів. Адже вони мають значно більшу додану вартість.

Наступними рушіями прогресу мають стати високі технології і вхід у європейські мережі постачання та ринки збуту.

«Теперішня зарплата в Україні у вісім разів нижча за польську. Водночас перейти кордон дуже легко. Цей потенціал треба неодмінно використовувати», – зауважив економіст.

Він нагадав, що вдале використання європейських ринків забезпечувало розвиток Болгарії та Румунії останнім часом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here