Комплектуючі для смартфонів виростять на грядках

0
528

Німецькі вчені придумали новий спосіб вилучення германію з садових рослин. Цей елемент-напівпровідник широко використовується у виробництві гаджетів. Метал здатний швидко передавати заряд.

Про це повідомляє Reuters.

Традиційно метал германій добувають з гірської руди. Кремнієво-германієвий сплав незамінний в наш час при виготовленні комп’ютерів, смартфонів і оптоволокна.

Більша частина цього металу йде з Китаю і добувати його дуже важко. Вчені Фрайбурзького університету відкрили власний спосіб видобутку.

Рослини можуть витягувати з грунту метал для подальшої екстракції. За допомогою цієї технології фахівці збиратимуть врожаї германію. Найбільш придатними для цього рослинами вчені вважають соняшник, кукурудзу та інші, які вирощуються для отримання альтернативної енергії.

Плантації будуть розміщувати на територіях колишніх гірничодобувних розробок, де і повинні бути поклади германію. Прискорити цей процес учені планую за допомогою бактерій.

При цьому рослини можуть вирощувати для виробництва біогазу, а германій з них будуть витягувати вже після процесу. Таке використання плантацій значно знизить вартість екстракції.

Перші результати вельми скромні. З одного літра біомаси вдалося витягти лиш кілька міліграмів германію. Для успішності проекту потрібно отримувати не менше грама.

znaj.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here