Голосування за Україну як тимчасового члена РБ ООН

0
436

Як і було заплановано, у Нью-Йорку на ГА ООН відбулося голосування представників країн-членів ООН, де Україну обрали непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016 – 2017 роки.

Таким чином, насамперед, світ черговий раз продемонстрував повагу до нашої держави. Отже, подобається це кому чи ні, нашій нації є чим пишатися в результаті цього голосування.

Крім цього, нинішнє голосування засвідчило успіх української дипломатії. Адже, за всіх обставин, і місія України при ООН, і дипломати у посольствах України за багато років безвідносно до політичних переконань, рідної мови, приналежності до певних таборів і груп тощо виявили послідовність на двосторонньому рівні, без якої успішне голосування було б неможливим. Адже справді, непросто було українським дипломатам в останні роки: зокрема, до 2010 одна політика, з 2010 до 2014-го інша, тепер ще інша. У цій ситуації дуже складно зберегти послідовність.

На найближчі 2 роки Україна отримала унікальний міжнародний майданчик для переговорів, що важливо для кожної держави, а для України – особливо. Тим більше тепер, коли наша держава стала жертвою агресії країни-члена РБ ООН.

Без сумніву, прямо і відразу громадяни України не відчують позитиву від цього. Але опосередковано це відчуття може прийти в майбутньому, через кілька років. І в комплексі з іншими міжнародними ініціативами та успіхами на двосторонньому рівні. Саме таким чином, зокрема, Україна доводить світові, що вона є об’єктом міжнародного права, а не суб’єктом.

Одним з пріоритетів України в теперішньому її тимчасовому статусі може стати започаткування процесу реформ ООН. Особливо щодо права вето, яке тепер нас стосується безпосередньо.

blogs.lb.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here