Верховна Рада прийняла закон про місцеві вибори

0
346

За відповідне рішення проголосували 257 народних депутатів.
«До другого читання до законопроекту було підготовлено 1,547 тисячі поправок», – повідомив Андрій Парубій.
Законопроект пропонував надати право участі в виборах тим політичним партіям, які зареєстровані за 365 днів до виборів.

Однак у ході обговорення це положення було вилучено із тексту законопроекту.

«Ми не проти, аби участь у виборах брали всі партії, зареєстровані на момент опублікування цього закону», – зазначив голова фракції БПП Юрій Луценко, виступаючи з трибуни ВР.

Згідно з законом, вибори на окупованих територіях Донбасу та в Криму у зв’язку з агресією РФ 25 жовтня проводитися не будуть.

За словами Князевича, вибори на цих територіях «не проводяться у зв’язку зі здійсненням Росією тимчасової окупації та збройної агресії проти України та неможливістю забезпечення дотримання стандартів проведення виборів Організацією з безпеки та співробітництва в Європі».

Крім того, профільний комітет підтримав пропозицію щодо вилучення з переліку суб’єктів виборчого процесу виборчих блоків.

Також законом передбачається гендерна квота серед учасників виборів. За словами Луценка, має бути 30 % жінок, висунутих кандидатами у депутати. Нардеп Ірина Геращенко уточнила, що йдеться про не менше, як 30 % представників однієї статі.

Окрім того, закон встановлює механізм відкликання депутатів місцевих рад та місцевих голів.

У законі пропонується чітко встановити кількісний склад відповідних місцевих рад, який визначатиметься Центральною виборчою комісією до початку виборчого процесу чергових виборів в залежності від кількості виборців, які належать до відповідної територіальної громади, проживають на території області, району, району в місті, пише ВІП.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here