Управління багатоквартирним будинком: що зміниться

0
651

Півроку обговорень і внесення змін таки принесли законопроекту «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» схвалення нардепів і підпис Президента. Тож, в липні українці керуватимуть житлом по-новому.

Урядовий проект Закону №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» пройшов довгий і тернистий шлях. Зареєстрували його під куполом Верховної Ради у грудні минулого року, але якщо брати до уваги, що ідея передачі багатоквартирного будинку під опіку його співвласників не нова, можна сказати, цю законодавчу ініціативу виношували у парламенті роками. Зокрема, за своїм змістом документ дуже схожий на проект Закону №3793 «Про відносини власності у багатоквартирному будинку», який був зареєстрований у Верховній Раді групою депутатів ще роком раніше, 19 грудня 2013-го, та відкликаний у зв’язку з розгромною критикою Головного науково-експертного управління. Зауважимо, експерти Верховної Ради акцентували, не лише на невідповідності назви цього документу його змісту, але й відсутності у проекті самостійного предмету правового регулювання, дублюванні термінів та заміні їхніх понять, тощо.

Власне, думки щодо прийняття законопроекту №1565 теж були різними. Навіть 14 травня, коли нардепи схвалили його у другому читанні та в цілому, поряд із позитивними відгуками, документ мав і коло супротивників.

«Законопроект (№1565 – ред.) відкриє можливості співвласникам реально реалізувати свої права з управління будинками, в яких вони володіють квартирами і не житловими приміщеннями. Цей закон відкриє можливості для розвитку ринку управління житлом, для проведення комплексної термомодернізації будівель, і взагалі він дозволить нашим власникам реально стати господарями свого житла. Це надзвичайно важливий системний закон, який у нас записаний в Коаліційній угоді» – підкреслювала заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Альона Бабак.

Її підтримав і Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. «Надзвичайно важливий законопроект, руйнує монополію ЖЕКів, збалансований з експертним середовищем законопроект. Не маємо прав морального, я вважаю, що не маємо провалити цей закон» – зазначив він, спонукаючи нардепів до позитивного рішення.

А ось екс-Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко дотримувалася протилежної думки. «Ми мусимо усвідомити, що на пересічного мешканця багатоповерхового будинку, «хущовки», не «хрущовки», 3-поверхових, покладається зобов’язання платити за капітальні ремонти будинків, за підвали, за інженерні споруди, за все на світі: за дахи, за під’їзди, за ліфти… Сьогодні це можуть зробити добровільно люди, якщо вони дійсно до цього готові. Але, якщо люди не готові, не можна примусово їм видати платіжки на 20-30 тисяч гривень, коли вони отримують всього півтори тисячі гривень можливо доходів… Цей закон передбачає, що якщо людина ці 20 тисяч гривень не сплатила за капітальний ремонт, то уповноважений або управляючий, призначений комунальними службами, може йти в суд і забирати у людини майно… На повторне друге читання…» – апелювала вона і також мала підтримку.

Втім, півгодини дебатів привели до того, що рішення було прийняте. «За» новий принцип управління багатоквартирним будинком проголосувало 256 народних обранців.

Примітно, «проти» – не було жодного, 8 – «утрималося» та 82 – «не голосувало».

Через три тижні, 8 червня, відповідний Закон був підписаний Президентом Петром Порошенко. Тож, з 1 липня уся відповідальність за багатоквартирні будинки лежатиме на їхніх власниках.

Як відомо, Законом №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначаються особливості здійснення права власності у багатоквартирному буднику та змінюється регулювання відносин, пов’язаних з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Так, згідно з Законом, права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія, віднесено до спільного майна багатоквартирного будинку. Водночас, запроваджується правовий режим права спільної сумісної власності або права постійного користування щодо земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок.

Законом визначаються особливості здійснення права спільної сумісної власності щодо спільного майна багатоквартирного будинку. Установлено, що спільне майно не може бути поділене між співвласниками, визначаються права співвласника, унормовуються обов’язки та питання відповідальності.

Документом також окреслюється компетенція зборів співвласників та порядок прийняття ними рішень щодо управління багатоквартирним будинком.

Окрім цього, уточнюється правовий статус ОСББ – є непідприємницьким товариством, змінюються засади утворення ОСББ, пише Рідна країна.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here