Про нове у «чорнобильському» законодавстві

0
1338

Діти-чорнобильці та особи, які належать до 4-ї категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, позбавлені низки пільг, адже набрав чинності Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».  Про це стало відомо під час брифінгу для представників засобів масової інформації та громадських організацій за участі заступника голови облдержадміністрації Світлани Мишковець, директора департаменту соціального захисту населення Оксани Гобод та начальника відділу компенсацій, оздоровлення, переселення та забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Людмили Нікітюк.

Як повідомила Оксана Гобод, в області налічується майже 145 тисяч громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 47 тисяч дітей. Незважаючи на складну економічну ситуацію, у 2014 році з Держбюджету України на компенсаційні виплати таким громадянам було виділено 93 млн. грн. Окрім того, чорнобильцям із державної казни надійшло понад 2 млн. грн. на виконання програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій».

– З обласного бюджету на пільгове медичне обслуговування постраждалих осіб було виділено майже 7,4 млн грн, що дало можливість відшкодувати кошти за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами та компенсувати витрати на зубопротезування, – зауважила Оксана Михайлівна. – Також 3622 людини отримало путівки на оздоровлення в санаторно-курортні заклади, з них – 2275 дітей.

Оскільки нині на квартирному обліку в області перебуває 932 сім’ї, в тому числі 280 сімей інвалідів-чорнобильців, для забезпечення житлом постраждалих осіб необхідно більше 300 млн грн.

Що ж стосується внесених змін до законодавства, то пільги втратили громадяни, які належать до 4-ї категорії постраждалих осіб та діти-чорнобильці. Зокрема, дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та їхніх батьків позбавили пільг щодо: повного державного забезпечення до вступу їх до школи, шляхом безплатного виховання у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги; безплатного проїзду в межах України на всіх видах транспорту, крім таксі дитині та особі, яка супроводжує хвору дитину; щорічного безплатного забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення; виплати грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади; надання путівки для оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах жінкам, які проживають на території радіоактивного забруднення, під час вагітності; щомісячних виплат, передбачених п. 6 та 8 ч. 1 ст. 30 Закону №796.

– Для першої та другої категорії громадян збережено всі пільги на оплату житлово-комунальних послуг, – додала Оксана Гобод. – Правда, друга категорія постраждалих осіб не буде отримувати путівки на щорічне санаторно-курортне лікування. Проте для першої категорії – оздоровлення збережено. Відтепер приймати рішення щодо проведення тендерних закупівель на придбання санаторно-курортного оздоровлення делеговано регіональним управлянням соціального захисту населення на обласному та місцевому рівнях.

Окрім того, Оксана Михайлівна повідомила, що громадяни, які належать до третьої категорії, втратили можливість на першочергове забезпечення санаторно-лікувальними путівками, безкоштовне придбання ліків й протезування. А з 1 липня поточного року 50% знижка на оплату житлово-комунальних послуг буде надаватися із врахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який не повинен перевищувати величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу.

Також Мінсоцполітики повідомило, що з 1 січня 2015 року функцію з організації безплатного харчування постраждалих дітей, які навчаються в закладах на радіоактивно забруднених територіях, від Міністерства соціальної політики передано на регіональний рівень.

– Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації вже готує необхідні документи для оголошення та проведення тендеру, – зауважила Людмила Нікітюк. – Оскільки, діти з 12 січня вийшли на навчання, харчування в Маневицькому, Любешівському та Камінь-Каширському районах, призупиняється до 1 квітня 2015 року. Дітям, які не забезпечені харчуванням, буде здійснено виплату щомісячної грошової компенсації: від 6 до 10 років – 180 грн., від 11 до 14 років – 185 грн., від 15 до 18 років – 190 грн. Для отримання зазначеної компенсації батькам дітей необхідно звернутися до підрозділів із питань соціального захисту населення райдержадміністрацій із відповідними заявою та довідкою з навчального закладу.

Прес-служба облдержадміністрації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here