Як покращити самопочуття школярів

0
1655

Після закінчення новорічних свят для школярів починається найдовша і складна чверть навчального року. Люблячі і уважні батьки замислюються над тим, як допомогти своєму чаду зробити навчання максимально комфортним і продуктивним.Саме тому досвідчені педагоги психологи проаналізували найбільш поширені проблеми цього періоду навчання і склали рекомендації для його оптимізації.
Боротьба зі сформованою ситуацією

У зимовий час школяреві складно розслабитися, так як за шкільною програмою в лютому і березні педагоги змушені давати найскладніший і об’ємний матеріал для вивчення. Більш того, в ці місяці найчастіше прийнято проводити різні олімпіади та конкурси, важливі контрольні роботи, а старшокласникам до того ж доводиться поєднувати все це з підготовкою до випускних іспитів і тестування.

Дитячий організм насилу переносить збільшилися навантаження – позначається нестача вітамінів, холод, інфекційні хвороби і похмура погода. Лікарі-педіатри відзначають, що працездатність школярів починає погіршуватися вже після з четвертого тижня безперервного навчання. Саме з цієї причини в третій чверті частішають випадки скарг дітей на погане самопочуття, сонливість, зниження уваги та інше. До всього іншого, медики змушені діагностувати збільшення випадків вегето-судинних розладів, при яких з’являється схильність до гіпертонічним реакцій.
Дитині необхідний відпочинок

Перевтома організму дитини виникає внаслідок виснаження її внутрішніх ресурсів після тривалих і інтенсивних навантажень. Батьки можуть дізнатися за певними симптомами про те, що школяр втомився і потребує зниженні навчального темпу. Наприклад, якщо він став надмірно плаксивою, пасивним, агресивним, замкнутим або надмірно емоційним, Про втомі також свідчать скарги на нездужання, зниження ваги, погіршення апетиту і поганий сон.

Зовнішній вигляд також піддається впливу перевтоми – у дитини з’являються кола під очима і блідість шкіри обличчя. Її інтелект знижується за рахунок погіршення пам’яті, тому він перестає встигати по навчанню. У тому випадку, якщо батьки помітили у своєї дитини більше двох перерахованих вище симптомів, то повинні забезпечити йому повноцінний відпочинок: мінімум один додатковий вихідний день на тиждень.
Що робити батькам:

• Вихідні дні проводити на свіжому повітрі – кататися на ковзанах та лижах, здійснювати довгі пішохідні прогулянки та інше.

• Сходити всією сім’єю в басейн або сауну, використовувати ароматерапію – базилік, лаванда, лимон, апельсин і розмарин сприятливо впливають на дитячий організм.

• Стимулювати дитину їсти більше фруктів і овочів – для цього можна поставити вдома в кожній кімнаті вази з улюбленими фруктами школяра.

• Регулярно пити вітамінні чаї – куплені в аптеці або просто заварювати шипшину з сухими травами і ягодами.

• Використовувати зволожувач повітря – взимку в приміщенні повітря стає сухим під впливом центрального опалення, тому у дитини може бути пересушені слизові поверхні носа і горла, що робить школяра беззахисним перед інфекціями.

• Дотримуватись режиму дня – дитина молодшого шкільного віку повинна спати не менше 9 годин, середнього – не менше 8 годин, так само, як і старшокласник. У вихідні дні слід давати йому можливість виспатися і провести більше часу на свіжому повітрі.

• Стежити за харчуванням. Взимку харчування дитини має включати велику кількість вітамінів і мікроелементів, крім фруктів і овочів стимулювати роботу головного мозку будуть білки, що містяться в месі і рибі.

• Створювати настрій – можна читати разом з дитиною гумористичні оповідання, дивитися комедії і веселі програми, в дитячій кімнаті будуть доречні яскраві фотографії і картини на стінах.

• Боротися з одноманітністю – монотонні шкільні дні дитини необхідно урізноманітнити більш цікавими і яскравими заходами, наприклад, сходити на матч, відвідати театр або кіно, цікаву виставку чи музей.

• Цікавитися шкільними успіхами дитини – батьки повинні допомагати чаду справлятися зі складними домашніми завданнями, пояснювати незрозумілі теми, разом вирішувати важкі рівняння та інші завдання.

/www.dobrenok.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here