Людина здатна бачити інфрачервоне світло

0
767

Міжнародна група вчених з Польщі, Швейцарії, Норвегії та Сполучених Штатів встановила, що за певних умов люди можуть побачити інфрачервоне світло. Використовуючи клітини сітківки мишей і людей, а також інфрачервоних лазерів, дослідники виявили, що, коли лазерні імпульси слідують швидко, світлочутливі клітини сітківки іноді отримують подвійний удар інфрачервоного випромінювання. Коли це відбудеться, очі здатні виявляти світло, яке виходить за межі видимої області спектра.

Дослідження було розпочато після того, як учені повідомили, що бачили випадкові спалахи зеленого світла при роботі з інфрачервоним лазером. Франц Вінберг (Frans Vinberg) і його колеги вивчили повідомлення про спостереження інфрачервоного кольору і відтворили в експерименті умови, в яких ці випадки були засвідчені. Вони експериментували з лазерними імпульсами різної тривалості.

Як правило, фотон поглинається сітківкою і активізує молекулу зорового пігменту родопсину, що в кінцевому підсумку дозволяє нам бачити. Енергії фотонів інфрачервоного випромінювання недостатньо для активації пігменту. Але при короткому імпульсі швидко пульсуючого лазерного променя два фотони можуть бути поглиненими однією молекулою родопсину і сумарна енергія двох легких частинок достатньо, щоб активувати пігмент і дозволяють оку, щоб бачити те, що зазвичай невидимо.

http://pinu.com.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here