Як тефлон прийшов на кухню

0
1216

Справжнім полем чудес можна назвати кухню. Там іноді із випадкових продуктів народжується щось дуже оригінальне. До речі ідея антипригарного покриття пателень також народилася випадково.

Тефлон – незвичний пластик з унікальними властивостями, який відкрили абсолютно випадково.

На початку 1930-х років компанія General Motors (GM) розробила сімейство речовин – хлор-фтор-вуглецевих сполук. 27-річний Рой Планкетт був одним із учених-хіміків, які працювали над новим перспективним хлорфторвуглецевим напрямком. Були плани використати нові сполуки у галузі військової теніки. Щоб синтезувати речовину, Планкетт і його помічник Джек Ребок заздалегідь приготували близько 50 кг інших сполук і закачали їх під тиском у невеликі балони. А щоб вони не вибухнули, їх зберігали контейнерах з «сухим льодом».

Так пройшло кілька днів і вчених здивувало, що, відкрутивши вентиль, з газових балонів нічого не вийшло. Вентиль був у порядку, балон – герметичним та й вага показувала що 50 кг, закачаних в балони, все ще там. Тоді вчені дуже обережно відкрили балон і з подивом виявили, що газ кристалізувався і перетворився на білий порошок. А стінки балонів зсередини покриті парафіноподобною речовиною.

Згодом виявилося, що унікальна комбінація умов – високий тиск і низька температура змусила газ змінити вигляд, полімеризуватися і зрештою перетворитися на нову сполуку. Утворений полі-тетра-фтор-етилен вирішили назвати простіше – тефлон. Згодом виявилося, що тефлон має унікальні властивості – зокрема дуже добре ковзає і надзвичайно хімічно стійкий до впливу агресивних середовищ.

Спочатку його використовували в машинах, і лише із початку 60-х General Motors запускає нову торгову марку – Тефлон – і починає наносити антипригарне покриття на пательні і каструлі.

Антипригарний посуд – був справжньою революцією на кухні. Однак, згодом виявили і негативний вплив тефлону на організм. Це почало відлякувати від нього споживачів – та це вже зовсім інша історія.

http://radio24.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here