Чи призиватимуть студентів Волині на строкову службу

0
1464

Як триває призов, що відбувається із волинськими вояками, чи призиватимуть до війська студентів? Про це розповів військовий комісар Волинського обласного військового комісаріату, полковник Олег Галак,інформує «Четверта влада».

– У час сесії студенти призовного віку отримують повістки про призов до Збройних сил України. Їх забиратимуть до війська?

– Призов поки що призупинено. І згідно законодавства під час проведення мобілізації чи часткової, чи цільової чи загальної, призов на строкову військову службу не проводиться. Зараз ми проводимо медичні комісії, вивчення, щоб знати, що ми маємо, але відправки на строкову військову службу зараз поки що не буде. Тобто наразі проводимо заходи із вивчення призовного ресурсу і проводимо медичні комісії, щоб оцінити ступінь придатності кожного призовника.

– Розясніть таку ситуацію: студенти, які навчаються на 4-му курсі і отримують ступінь бакалавра, отримують повістки з`явитися на комісію. Водночас у статті 17, п.8 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» говориться про надання відстрочки для навчання та закінчення вищого навчального закладу.

– Згідно Закону України «Про військовий обовязок і військову службу» відстрочка по навчанню надається один раз на весь період навчання. Ми маємо розяснення щодо цієї проблеми із Генштабу. Отож, студенти-призовники, які закінчують навчання та отримують диплом бакалавра і захочуть продовжити навчання, повинні надати військкомату довідку із навчального закладу. В такому випадку буде надаватись відстрочка для складання вступних іспитів. Ті, хто не складе іспити, відповідно, будуть призвані до війська.

– Що це за довідка, поясніть.

– Довідка із вищого навчального закладу, що вони допускаються до складання іспитів на ступінь спеціаліста чи магістра.

– Студенти скаржаться, що у районах області вже проходять медичні комісії, а у містах, наприклад Луцьку, ще однокурсники не отримували повістки.

– Ні-ні. Всі на загальних підставах, ніхто не буде робити різницю хто і де проживає. Це недостовірна інформація.

– Вимоги до призовників залишились такими як і раніше чи щось змінилось?

– Там є одна зміна – ті призовники, які раніше були в резерві по стану здоровя, – зараз їх також можна призивати. Але зараз нема призову, це тільки підготовчі заходи. У нас є медична комісія і сильно хворих ми все одно не відправимо. А ті, що мають певні обмеження, у десантники не підуть, це зрозуміло. Люди такої категорії можуть піти у залізничні війська – у нас є заявки, тобто у забезпечуючі війська, де немає сильних навантажень.

– Ще хотів би роз’яснити інформацію про нинішню ситуацію щодо волинського батальйону, – продовжує полковник Олег Галак.

– У засобах масової інформації пишуть нібито батальйон мінятимуть на 51 бригаду. Це неправда – батальйон центральної оборони №1, він так і називається, призначений для Волинської області, – каже полковник. – Кожна область має такий батальйон і він створений для захисту важливих об’єктів та посилення державного кордону у Волинській області. Він не буде направлений на Схід. Ніякої ротації батальйону і 51-ї механізованої бригади не передбачено. Батальйон зараз проходить бойове злагодження у Володимирі-Волинському. А 51-ша бригада зараз у Миколаївській області на полігоні Широкий лан. Туди поїхав мій заступник, і я теж там був. Зараз там працюють із кожним особисто і ті, хто за морально-психологічними якостями потребує допомоги, будуть направлені у Володимир–Волинський у пункт постійної дислокації бригади. Плюс близько 500 добровольців 51 бригади залишились у Донецькій області. Вони добровільно залишились брати участь у заходах АТО.

Джерело: www.volynnews.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here