Гривня падає

0
2219

Гривня впала до рівня п’ятирічного мінімуму. Експерти кажуть, що кілька останніх років влада підтримує гривню за рахунок золотовалютних резервів, повідомляє ТСН. То ж дивуватись не варто.

За останній місяць минулого року золотовалютні резерви Національного банку показали рекордне зростання на 8,5%, а це більш, ніж півтора мільярда доларів, передає Голос Столиці. Такі результати регулятор досяг за рахунок першого траншу російської позики і внутрішніх запозичень. Водночас вийти на прийнятні показники за підсумками року не вдалося.

У 2013 році НБУ зафіксував рекордне падіння золотовалютних резервів. Якщо на початку року вони становили близько 24,5 мільярдів доларів, то закінчився рік з показником в 20,5 млрд. Про такі коливання «Голос Столиці» говорив з екс-заступником голови НБУ, ректором Міжнародного інституту бізнесу Олександром Савченком.

Експерт підкреслив, що золотовалютні резерви потрібні на час можливих криз, але не для підтримки курсу гривні: «За рахунок цих резервів країна може підтримувати критичний імпорт чи розраховуватися за борговими зобов’язаннями. Золотовалютні резерви не передбачають такої функції, як утримання курсу валюти. На жаль, хибна монетарна і фінансова бюджетна політика привела до того, що левова частина зменшення наших золотовалютних резервів сталася саме заради підтримки міфічного стабільного курсу, хоч ми всі розуміємо, що він не стабільний».

Хоча нинішній рівень у 20 млрд не є трагедією, Україна повинна мати золотовалютні резерви на рівні 30 млрд доларів, вважає Олександр Савченко.

«На жаль, структура наших золотовалютних резервів досить погана, тому що там дуже багато запозичених коштів: залишки російського кредиту, залишки кредиту МВФ. І вони будуть танути навіть без підтримки курсу валют. Ми будемо через рік виплачувати 4 мільярди, і вони пропадуть. Що треба робити? По-перше, міняти нашу фіскальну і монетарну політику, марно не витрачати кошти на підтримку валюти. По-друге, нам треба нарешті зважитися на економічні реформи, і тоді буде економічне зростання. Зрозуміло, що це може статися лише після виборів, і вже після остаточного рішення України стосовно підписання угоди про євроасоціацію», – вважає експерт.

Нагадаємо, золотовалютні резерви Національного банку України на 1 грудня 2013 склали 18,791 млрд дол. На 1 січня 2014-го року вони склали майже 20,5 млрд доларів. Раніше агентство Fitch Ratings прогнозувало їхнє падіння до 17,5 мільярда.

Джерело: http://www.socportal.info

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here