З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

0
2039

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (більш відомий, як День ліквідатора), який був офіційно введений Президентом України в 2006 році.
Цей день вибрано для вшанування не випадково. Саме в цей день у 1986 році Державний комітет ухвалив в експлуатацію комплекс захисних споруд (“саркофаг”) на Чорнобильській АЕС. Незважаючи на те, що офіційно День ліквідатора був введений тільки у 2006 році, відзначається він в Україні з 1986 року, коли учасники ліквідації аварії на ЧАЕС зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу.
В нашому місті проживає 144 учасники ліквідації аварії на ЧАЕС. З них: 74 особи — 1 категорії, 43 особи — 2 категорії, 27 осіб — 3 категорії.
Законом України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено ряд компенсаційних виплат і пільг.
Зокрема, за 11 місяців 2013 року виплачено:
· компенсаційні виплати на харчування — 430,538 тис. грн.
· на оздоровлення — 48,612 тис. грн.
· на медичне забезпечення та зубопротезування — 75,564 тис. грн.
· за проїзд — 5,669 тис. грн.
· забезпечено путівками на санаторно-курортне лікування — 25 осіб.
Приємно відзначити, що заборгованості по виплаті компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не має.
Для ліквідаторів це свято, як для ветеранів війни — зі сльозами на очах. Багатьох з них немає серед живих. Але, як би там не було, це професійне свято людей, професії яких не навчають у жодному вузі. Однак, про роботу цих людей світ пам’ятатиме довго.
Бажаємо всім міцного здоров’я, довгих років життя, благополуччя в сім’ях.

Управління праці та соціального захисту населення

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here