Відродження престижу робітничих професій

0
3572

Сьогодні не секрет, що і випускники шкіл, і їх батьки мріють про вищу освіту. Рейтинг загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій формується в тому числі і зі статистичних даних про те, який відсоток випускників поступили у вищі навчальні заклади. Ринок праці перенасичений юристами, економістами, менеджерами, а створювати матеріальні блага, стоячи за верстатами, нікому.
Тож на часі нині відродження престижу робітничих професій та допрофесійної освіти в міжшкільних навчально-виробничих комбінатах.
Саме з цією метою 22 листопада у Нововолинському ліцеї-інтернаті Волинської обласної ради пройшла зустріч за участю директора центру зайнятості Ігоря Кантора, директора Нововолинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Наталії Федосєєвої, викладачів та учнів-старшокласників вищеназваного навчального закладу.
Як зазначив директор центру зайнятості Ігор Кантор, після закінчення вишів молодь мріє про пристойну роботу та високу зарплату. Більшості молодих людей вдається зачепитися у відомих престижних фірмах та отримувати достойну зарплатню, проте чимало з них прямує до служби зайнятості, щоб отримати допомогу по безробіттю. Але, як показує аналіз інформації про наявні вакансії в центрі зайнятості, в Інтернеті, на дошках оголошень, роботи в Україні вдосталь, потрібно лише налаштуватись на трудові будні .
Ігор Кантор підкреслив, що професійний успіх кожної людини формується ще в дитинстві, ставлення до роботи виховується в родині через батьківський приклад. Профорієнтатор в службі зайнятості може лише підказати дитині, у якому напрямку розвивати свої здібності, щоб відповідність особистісних якостей співпадала з вимогами обраного виду діяльності .
Тому важливо вчасно звернути увагу підростаючого покоління на необхідність обов’язково враховувати вимоги сьогодення та перспективи розвитку ринку праці при виборі майбутньої професії. Престиж робітничих професій відроджується за рахунок реального стану ринку праці. А служба зайнятості лише допоможе вчасно зорієнтуватись, в якій саме галузі проявити себе якнайкраще.
Протягом січня-листопада 2013 року роботодавці зареєстрували у Нововолинському міському центрі зайнятості майже 2,5 тис. вакансій, з яких дві третини – це потреба у робітничих кадрах.
Наталієя Федосєєва, директор Нововолинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, зазначила, що відбувається розвиток багатьох галузей, оновлюється устаткування, дуже швидко змінюються технології. Скажімо, нині на часі робітничі професії – кухар, токар, слюсар, електрик, електрогазозварник, водій тощо. Тому аби бути конкурентоспроможним на ринку праці, вписатися в нього і мати успішну трудову біографію, сьогодні потрібно, по-перше, обрати професію, яка затребувана цим ринком, а по-друге, стати справжнім професіоналом своєї справи, що передбачає готовність молодої людини до постійного розвитку та самовдосконалення.
Нині проводиться навчання учнів шкіл міста в міжшкільному навчально-виробничому комбінаті за напрямками: перукар, водій категорії В,С, кухар, швачка, оператор комп’ютерного набору. В майбутньому планується проведення навчання учнів шкіл в міжшкільному навчально-виробничому комбінаті за напрямками: молодша медична сестра, масажист, ремонт побутової техніки, слюсар з ремонту автомобілів, продавець.
Один з ефективних чинників залучення молоді до трудової діяльності – професійна орієнтація, яка має відродити втрачений престиж робітничих професій, підвищити мотивацію молоді до праці, розвитку професійної кар’єри.

За інформацією Нововолинського МЦЗ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here