З 5 липня горілка подорожчає

0
1797

Державне підприємство “Укрспирт” повідомило лікеро-горілчаним заводам про підвищення з 5 липня цін на спирт на 12%.

У відомстві дані дії пояснюють зростанням собівартості виробництва спирту.

“Збільшилася вартість сировини і енергоносіїв”, – заявив заступник директора держпідприємства Борис Францишко.

За даними Укрспирту, на частку сировинної та енергетичної складових припадає близько 90% собівартості, решту 10% становлять заробітна плата, транспортні та інші витрати, пише “КоммерсантЪ-Украина”.

Зараз вартість одного декалітра спирту, залежно від виду, становить 145-150 грн. В результаті подорожчання спирту на 18 грн/дал вартість півлітрової пляшки горілки може зрости на 1 грн.

При цьому експерти зернового, газового і нафтового ринків зазначають, що вартість енергоносіїв, а також основної сировини для виробництва спирту – пшениці – не змінилася: близько 270 дол за тонну.

На думку експертів, підвищення цін на спирт спостерігається при низькій купівельній спроможності і буде стимулювати заміщення споживання легальної алкогольної продукції товарами тіньового сектору. Проти ініціативи Укрспирту вже виступили найбільші учасники ринку.

За даними Держстату, у 2012 році виробництво лікеро-горілчаної продукції в Україні становило 44,9 млн дал – практично таке ж, як у 2011 році (44,8 млн дал), коли спостерігалося падіння виробництва на 16,4%. З початку 2013 року виробництво горілки впало на 18,5%.

Нагадаємо, з 26 листопада 2012 року в Україні були змінені мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв. Отож найдешевша пляшка горілки стала коштувати у роздробі 28,5 грн, а з березня 2013 року вона подорожчала до 30,1 грн. Півлітрова пляшка коньяку “три зірки” у роздробі коштуватиме 38,9 грн, “чотири зірки” – до 43,9 грн, “п’ять зірок” – 49,4 грн.

При цьому у 2011 році Укрспирт двічі підвищував вартість спирту – спочатку на 18,2%, а пізніше ще на 15,4%. Щоправда, в 2012 році держпідприємство знизило відпускні ціни на 4,9%.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, що пропонує майже втричі підвищити акцизний збір на слабкоалкогольні напої.

Законопроект було зареєстровано у парламенті 21 червня 2013 року та ініційовано 17 народними депутатами України – представниками чотирьох парламентських фракцій.

Законопроект пропонує підвищити ставки акцизного збору на суміші зі зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями (з додаванням спирту) з 49,49 грн за 1 літр 100%-го спирту до 148 грн за 1 літр 100%-го спирту, повідомляє в середу прес-служба одного з авторів документа – депутата фракції “Батьківщина” Дениса Дзендзерського.

“Слабкоалкогольну продукцію вживає значна кількість підлітків від 11 до 15 років, що знижує їхні інтелектуальні здібності, погіршує роботу головного мозку, негативно впливає на успішність. Нашою спільною метою має стати вжиття заходів з протидії зловживанню алкогольною продукцією молодим поколінням. Я сподіваюся, що схвалення даного законопроекту сприятиме зменшенню цих показників. У дітей з дитинства необхідно формувати цінності здорового способу життя”, – вважає Дзензерський.

За словами депутата, якщо в 2013 році середня безподаткова частка ціни слабоалкогольного напою залишиться на рівні березня 2013 року, то при запропонованому зростанні акцизу ціна пляшки 0,33 л слабоалкогольного напою повинна зрости до 11 грн, або на 34%.
expres.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here