4-та хвиля мобілізації на Волині: не вистачає комп’ютерників

0
1471

Ще у грудні минулого року стало зрозумілим, що 4-й хвилі мобілізації бути. Одначе донедавна широких роз’яснень громадськість не отримувала, адже відповідне рішення – за верховним головнокомандувачем, Президентом України Петром Порошенком.

Сьогодні ж про особливості 4-ї хвилі мобілізації на Волині говорили і працівники військового комісаріату, і представники влади, і журналісти. Двогодинне заняття щодо підготовки та проведення заходів 4-ї хвилі мобілізації за участі представників усіх райдержадміністрацій відбулося з ініціативи керівництва найвищої виконавчої гілки влади в області. Зокрема засідання відбулося за участі першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Кудрявцева та радника голови облдержадміністрації Бориса Кондратюка. Від Волинського обласного комісаріату – т.в.о. військового комісара Роман Кулик, т.в.о. начальника відділу обліково-мобілізаційної роботи Геннадій Лічман, майор юстиції Дмитро Рибалко та інші.

Лише об’єднання зусиль представників влади, місцевого самоврядування та безпосередньо військових комісарів дасть результат. Таким був лейтмотив зустрічі. Наголошували також: проаналізовано роботу у попередні хвилі мобілізації й, звісно, враховано недоліки та недоопрацювання. Тож тепер військові комісари обіцяють проводити із кожним військовозобов’язаним персональну бесіду, аби достеменно з’ясувати особисті та сімейні обставини й враховувати ці фактори, вирішуючи мобілізувати його чи ні. Словом, працюють для того, аби в подальшому все менше траплялося випадків, коли до війська кличуть тих, хто не може лишити вдома старих батьків чи малих дітей.

– За громадянином України, якого мобілізували, зберігається посада та заробіток, але не більше одного року, – повідомив Геннадій Лічман. – Також не припиняється державна реєстрація про підприємницьку діяльність. Але такі випадки, коли місце роботи не зберігалося, мали місце. Одначе це – кричуще порушення законодавства!

Детальніше про особливості чергової хвилі мобілізації говорили під час брифінгу, участь у якому узяли Борис Кондратюк, Роман Кулик, Геннадій Лічман, Дмитро Рибалко, а також працівник ЗС України обласного військового комісаріату Анатолій Рудь.

– Чергова хвиля мобілізації відбуватиметься паралельно із заходами, які заплановано здійснювати щодо призову військовослужбовців строкової служби, (а вона проходитиме планово двома етапами у квітні та жовтні), – наголосив радник голови облдержадміністрації. – Усього на строкову службу заплановано призвати до 40 тисяч призовників і 10 з половиною тисяч контрактників. Міністр оборони зазначає, що Збройні сили України потребують негайної реформи. А події у Криму й на Донбасі свідчать: необхідно змінювати структуру збройних сил. Окрім цього проводять заходи щодо часткової мобілізації. В такий спосіб трохи укріплять військо й проведуть ротацію.

Роман Кулик повідомив: під час чергової хвилі мобілізації заплановано мобілізувати 2 тис. волинян та 400 одиниць техніки. А упродовж трьох попередніх хвиль до війська пішло 5 тис. військовозобов’язаних.

– Три хвилі мобілізації відбувалися за складних умов, але помилки ми проаналізували, – запевнив т.в.о. військового комісара. – Тому проводимо ряд підготовчих заходів. Зокрема й навчання представників райдержадміністрації.
Стартує чергова хвиля мобілізації із 20 січня цього року. Хоча Президент ще не підписав відповідного указу, є лише рішення РНБО України. Триватиме до 19 квітня, тобто 90 днів.

Прес-служба облдержадміністрації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here