Цьогоріч у Нововолинську на кір захворіло уже 5 людей

0
639

У 2018 році у Нововолинську зареєстровано 93 випадки кору. 75% з них – діти до 17 років. І вже 5 людей захворіло на кір у новому 2019 році. Більшість із хворих – діти. Про це розповіла завідувач Нововолинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» Наталія Мариніна.

Однак прчин для паніки, так само, як і вагомих підстав для запровадження в місті карантину, наразі немає.

Фахівцями Нововолинського відділу у всіх вогнищах кору проведено епідрозслідування, а також складено плани заходів щодо ліквідації та локалізації вогнищ і запроваджено усі необхідні обмежувальні заходи“, – запевнила Наталія Мариніна.

За її словами, кір – підступна хвороба. Адже її основні симптоми можна легко сплутати з іншими інфекційними захворюваннями, тому потрібно бути обачними.

В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це – прихований період хвороби. Симптоми кору проявляються у кілька етапів. Спершу інфікована людина стає млявою, у неї виникають проблеми зі сном та знижується апетит. Пізніше з’являються нежить та кашель, а також підвищується температура. Ці ознаки легко сплутати із застудою, тому будьте обачні. Уже через кілька днів температура падає, а от кашель та нежить навпаки посилюються. При цьому в хворого збільшуються лімфовузли, виникає запалення слизової оболонки очей, можуть бути гнійні виділення. Рожеві крапкові висипання з’являються на 2-3 день. Їх можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до появи висипів на тілі. На 4-5 день після перших симптомів кору температура хворого знову зростає до 39-40 градусів і він вкривається червоними цятками. Спершу висип з’являється на шкірі голови, на обличчі та за вухами, а пізніше розповсюджується на тіло, руки та ноги“, – розповіла Наталія Мариніна.

Вона наголосила, що ліків від кору не існує. Єдиний надійний метод профілактики захворювання – це вакцинація.

Найчастіше на кір хворіють діти без щеплень, які відвідують дитсадки й школи. Але дорослі та підлітки, яким не робили вакцинацію, також можуть захворіти. А от якщо рівень прищепленості в закладі становить 95% то ризик виникнення спалаху в даному навчальному закладі мінімальний“, – наголосила завідувач Нововолинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» Наталія Мариніна.

І запевнила, що місто забезпечене достатньою кількістю якісної вакцини КПК. І, зробивши щеплення, можна захиститись одразу від трьох небезпечних інфекцій – кору, епідемічного паротиту та краснухи.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here