“Бюджетна гречка”: нововолинським депутатам виділили кошти на депутатський фонд

0
980

Нововолинські депутати допомагатимуть виборцям за рахунок депутатського фонду – це сума з бюджету, яка резервується за місцевим обранцем на потреби свого округу. Така практика в містах України з`явилася ще у 2000 роках. Натомість у Нововолинській громаді запроваджена вперше. Використання цих коштів регулює стаття 68 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Розмір депутатського фонду визначили при формуванні бюджету на 2022 рік. Відтак, зарезервована сума за кожним депутатом складає 5 тисяч гривень на рік. Тобто якщо Нововолинську міську раду формує 34 депутати, то загалом їх діяльність коштуватиме місту 170 тисяч гривень. Виділені кошти депутати розподілятимуть на свій розсуд. Аби місцевий обранець дізнався саме про вашу проблему, потрібно звернутися до нього із заявою.

Політичні аналітики називають існування депутатських фондів – прямим порушенням принципу рівності умов під час виборів. Облаштувати дитмайданчик, замінити вікна, пофарбувати стіни в під’їздах будинків або видати готівку пенсіонерам – усе це місцеві депутати можуть робити нашим коштом, а подавати як свою благодійність чи заслугу. Це особливо загрозливо, коли такі випадки відбуваються напередодні виборів – тоді чинний депутат опиняється в нерівних умовах з кандидатами. Адже обранці, дуже часто використовують бюджетні гроші як передвиборчу “гречку”.

До слова, у сусідній Польщі в місцевих депутатів немає окремих фондів, куди бюджетні кошти потрапляють для соціальних потреб. Адресну допомогу там надають спеціальні соціальні служби.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here