У громадському транспорті Нововолинська у наступному році з’явиться е-квиток

0
713

У Нововолинську планують запровадити електронний квиток для громадського транспорту. Мета цієї інновації – спростити та зробити більш прозорою оплату за проїзд в маршрутних таксі. Відтак, транспорт обладнають валідаторами – спеціальними зчитувальними пристроями. Вони будуть розташовані біля дверей та у салоні транспорту. Пасажиру буде достатньо просто провести квитком, розміром із банківську картку, біля валідатора. Нині Нововолинськ – на етапі пошуків інвестора, який за свої кошти встановить відповідне обладнання, запустить автобусну систему обліку оплати проїзду. Натомість він буде отримуватиме певний відсоток від перевезень і таким чином зароблятиме.

Так, сьогодні, 22 листопада, у Нововолинській міській раді відбулися громадські слухання щодо прийняття проєкту рішення виконавчого комітету “Про оператора електронних систем у Нововолинській міській територіальній громаді”.

“Даний проєкт рішень визначає умови організації та проведення конкурсу з відбору суб’єктів господарювання для запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду на міських та приміських маршрутах. На конкурсних умовах визначатиметься оператор, який буде здійснювати облік пасажирів, порядок їх оплати, правові відносини між оператором та перевізниками. Пропонується затвердити положення про оператора, порядок та умови проведення конкурсу, затвердити склад конкурсного комітету та дату проведення конкурсу”, – доповів начальник відділу транспорту та зв’язку Юрій Коцура.

До слова, начальник відділу транспорту та зв’язку зазначив, що запровадження е-квитка в першу чергу дасть змогу здійснювати чіткий облік пасажиропотоку, точний розрахунок пасажирів з-поміж осіб пільгових категорій. Будь-який пасажир може отримати разовий квиток, або персоніфікований, де будуть прописані його данні. Проте право на безплатний проїзд дається виключно персоніфікованим квиткам.

Також додав, що у такої системи є низка інших плюсів. Зокрема, це дозволить розв’язувати вічну проблему компенсацій за пільгові перевезення. Адже сьогодні немає адекватної статистики, де і скільки перевозять пільговиків. Облік пасажиропотоку завдяки е-квитку покаже, якими насправді мають бути компенсації.

Для пасажирів – це передовсім зручність і комфорт. Не треба буде передавати гроші за проїзд, а потім довго чекати на решту. Водій тепер зможе спокійно займатися своїм безпосереднім обов’язком, а не працювати паралельно кондуктором. Для міста – це статистика. Облік реального пасажиропотоку, завдяки якому буде зрозуміло, хто, скільки, коли й куди перевіз. Це допоможе оптимізувати маршрути. Плюс розв’язання вищезгаданої проблеми компенсацій за пільговий проїзд.

І чи не найголовніше – це боротьба з корупцією та виведення величезної суми готівки з «тіні».

На обговоренні були присутні також і водії та власники маршрутних таксі, які висловили свої обурення на цю тему. Вони проти запровадження таких інновацій у Нововолинську. Кажуть, що вона неефективна у такому маленькому містечку. Всі звикли до звичного способу оплати.

Юрій Коцура наголосив на тому, що на перших етапах вони думали залишити можливість оплатити проїзд готівкою. Утім, такий квиток буде дорожчий. Бажання впроваджувати в себе реформу вже задекларували й низка інших українських міст, тому вони будуть використовувати їхній досвід. Окрім цього, за його словами, є задум ввести систему безконтактної оплати проїзду в транспорті.

Відтак, уже згодом у шахтарському місті оголосять конкурс на пошук інвестора. А скористатися е-квитком у громадському транспорті жителі Нововолинська зможуть уже в середині 2022 року.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here