З 21 жовтня у потяги і автобуси пускатимуть лише вакцинованих чи з негативним тестом

0
249

Зважаючи на погіршення в Україні ситуації щодо захворюваності на COVID-19, Урядом прийняті ряд рішень, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної хвороби. Про нововведення щодо карантинних обмежень в ефірі чергового онлайн-брифінгу розповіла головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко, йдеться на сайті Волинської ОДА.

Зокрема, встановлені правила перевезень пасажирів, обмеження червоного рівня епіднебезпеки, а також визначений перелік працівників підприємств та організацій, які підлягають обов’язковій вакцинації.

«На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України 11 жовтня внесені зміни до постанови №1236, які передбачають посилення правил для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епіднебезпеки, – зазначила Наталя Янко. –  Нові правила стосуватимуться як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення. Відповідні правила не будуть застосовуватись до міських та внутрішньообласних перевезень. Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів зазначених документів несе перевізник».

Відтак, з 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного із цих документів:

– документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;

– міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

– негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Слід зазначити, що нові правила перевезень пасажирів між регіонами, які почнуть діяти з 21 жовтня, не будуть стосуватись неповнолітніх пасажирів, оскільки для них наразі не передбачена можливість оформлення COVID-сертифікату та отримання щеплення проти коронавірусної хвороби. Для дітей віком від 12 років залишається обов’язкове дотримання маскового режиму під час перебування у громадських місцях, у тому числі й у транспорті.

Також, за словами Наталії Янко, зміни до вищезгаданої постанови КМУ передбачають, що заклади харчування, ринки, магазини, заклади культури будуть недоступні для невакцинованих людей в «червоній» зоні.

Нагадаємо, що при запровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі обмеження «помаранчевого» рівня, а також забороняється:

– робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень на виніс; робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо; робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл; робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів; проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів; робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

В «червоній» зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

Відтак, зазначені обмеження не будуть застосовуватись, якщо у всіх відвідувачів (користувачів) та співробітників (організаторів) буде наявний зелений COVID-сертифікат – тобто вони будуть повністю вакциновані проти коронавірусної хвороби. Дитячі садки та початкові класи у школах будуть працювати у звичайному режимі без вимоги повної вакцинації 100% співробітників. Водночас, співробітники сфери освіти входять до переліку співробітників підприємств, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації. Фактично, це означає, що працівники вказаних закладів без щеплення у «червоній» зоні зможуть працювати до 7 листопада.

Окрім того, як повідомила головний державний санітарний лікар області, Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом від 4 жовтня 2021 року затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

Згідно з наказом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

– центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наказ набирає чинність через один місяць з дня його публікації.  Як зазначається у документі, працівники закладів освіти та органів виконавчої влади, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати

Такі кроки Уряду – вимушені, аби протидіяти протидії поширенню коронавірусної хвороби та зберегти життя і здоров’я громадян, – наголосила Наталія Янко. – Отримати щеплення в Україні та на Волині не складає жодних проблем, вакцини достатньо, медперсонал навчений, пункти вакцинації працюють. Головне – бажання людей отримати щеплення».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here