Зміни у законодавстві: представники ОСББ перед початком опалювального періоду зустрілись із газовиками

0
846

Представники «Волиньгазу» зустрілися з керівниками ОСББ міста Нововолинська. Під час зустрічі газовики повідомили про законодавчі зміни щодо обслуговуваня внутрішньобудинкових газових мереж. Як наголосив начальник Володимир-Волинського відділення АТ «Волиньгаз» Олег Бомазюк, оператор газорозподільної мережі «Волиньгаз» не здійснює обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання. Тепер це зона відповідальності власника або управителя будинку.

“Волиньгаз” більше не обслуговує внутрішньобудинкові системи газопостачання, як було раніше. З ким би власники не уклали договорів, треба обов’язково укласти й акти розмежування та балансової належності і експлуатаційної відповідальності сторін. Радимо не зволікати і вже вирішувати це питання“, – розповів Олег Бомазюк.

Внутрішньобудинкові газові мережі, як пояснили газовики, це всі газові мережі від вентилю на вході в будинок, тобто труби на фасадах будинку та всередині будівлі і квартирах. Аби фахівці змогли проводити систематичну профілактику та ремонтрні роботи, співвласники будинків мають заключити договір з ліцензійними компаніями, їх не зобов’язують укладати договір саме із “Волиньгазом”.

Присутні голови ОСББ обурені такими змінами, нарікають на газовиків, та впевнені, відповідальність, щодо технічного стану внутрішньобудинкових газових мереж “Волиньгаз” хоче перекинути на керівників ОСББ. Так непокоїть мешканців чимало запитань, щодо розміру плати за обслуговування та неможливість закласти послуги у тарифі.

Важливим є те, що зміни – прерогатива держави, “Волиньгаз” є лише виконавцем.

Начальник відділу технічного обслуговування АТ «Волиньгаз» Роман Шабала пояснив, раніше техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж здійснювали газорозподільні компанії, але зі змінами в законодавстві ця послуга стала ринковою.

Окрім газових мереж є ще й газова плита і колонка в квартирі та будинках волинян. Нещодавно ми проводили розслідування щодо нещасних випадків. Зокрема, в Нововолинську, загинули матір і дитина. І, як виявилось, нема там договору на обслуговування, ніхто газових приладів не обстежував насправді. Продукти горіння всі потрапили в квартиру та призвели до біди. Пояснюйте своїм мешканцям будинку, щоб люди знали до яких наслідків нехтування правилами може призвести до біди”, – зазначив Роман Шабала.

Начальник відділу будівництва комунального господарства і газифікації Богдан Миронюк, каже невдоволення споживачів такими змінами було прогнозоване, органи місцевого самоврядування неодноразово зверталися до керівництва держави, однак за словами посадовця, їх в Києві навіть не розглядали.

Огранів місцевого самоврядування керівництво держави не запитує про те, як ми бачимо з міни у законі. Для нас це теж неприпустимо. Ці питання не до нас, а до Верховної Ради, народних обранців. Вони приймають ці закони і голосують за них, а не ми“, – зазначив Богдан Миронюк.

Варто додати,  без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж, АТ «Волиньгаз» не має юридичних підстав проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж та відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here