“Нарешті тільки нам , директорам, надана можливість самостійно, індивідуально господарювати”, – освітяни відповіли ексочільнику освіти Моренку

0
1518
Нововолинські освітяни у соцмережах вступилися за свого керівника. Днями місцеве інтернет-видання НВІП, що працює на нардепа Гузя, оприлюднило інтерв’ю із колишнім очільником управління освіти у Нововолинську О.Моренком. У розмові експосадовець, котрий керував освітою в місті понад 20 років, розповів не про власні здобутки й досягнення в освітянській царині, а охоче критикував чинну очільницю Ольгу Лакиш. Мовляв, посадовиця некомпетентна, а її професіоналізм під сумнівом. Натомість працівники освіти міста висловили незгоду із своїм колишнім начальником. 
Надія Бєльська, завідувачка ЗДО №6 “Журавлик”,  пише:
“Переконана в тому,що Нововолинська освіта пережила вже дві епохи – епоху розквіту і епоху – занепаду. Керівником-професіоналом першої був М.Я.Лейкін, який будував школи, дитячі садки. Знав потреби кожної установи, йому знайомі були всі виходи і входи в освітянські приміщення. Авторитарний стиль керівництва Лейкіна – господарника сприяв порядку, дисципліні, відповідальності і вагомим успішним результатам роботи педагогічних колективів. Його внесок у розвиток освіти достойно відзначено – занесено до числа Почесних громадян міста.
З 1990 року розпочалася епоха правління Моренка О.В. , який 22 роки дозволяв собі панібратство і зневагу до тих, хто говорить і прагне правди і вважзав себе демократом-лібералом. Не без його участі закрили із 19 аж 10 дитячих садочків і дві школи. Колишній дитячий садок № 15(теперішній МНВК) був майже знищений. Школа в Благодатному й досі –руїна, «як рана» на тілі селища. Все майно «пішло за вітром»…Дахи перекривалися по декілька разів і не переставали протікати… Чи не за це Ви, пане Олександре, отримали Заслуженого…? Більшість мешканців таки дивувалися Вашими «досягненнями»”. 
 Як наголошує Надія Іванівна, вона усі роки конфліктувала із Моренком,  вражало невміння господарювати, чути , бачити і реагувати на проблеми, захищати підлеглих. Надія Бєльська каже, Моренко поняття не мав, що діється в дошкільних установах. 
“Пам`ятаю: привезли дітям картоплю( свинячу) на зиму, яку я не прийняла, то як Ви мене «пресували» при всіх, не знаючи, навіть, як мене звати? І наш дитячий садок Ви не закрили лише тому, що Міністерство вугільної промисловості передало чимало коштів на нашу подальшу діяльність, які Ви розбазарили!”, – обурється освітянка, – “Ви слухали, але не чули… Ви ділили керівників «на угодних»( покірних мовчунів) і їм давали кошти, а до таких як я – зневажливо ставились і жодного разу успіхів у роботі навіть не помічали… Ви примушували директорів ставати членами колишньої партії Медведчука. Лише мені вдалося уникнути цієї участі. І саме Ви зобов`язували агітувати освітян на виборах за Вас. Як на мене, то ви були «заробітчанином», а не керівником. Лише моє депутатство, повага мешканців, оцінка моєї роботи колективом, стримували Вас мене не звільнити. Ви, щоб втриматися на своїй посаді під час Помаранчевої революції, на площі прикривалися моїм іменем. Це ж саме Ви скоротили ставку заступника начальника управління, яка «тягла» майже всю роботу за Вас. Все до Вас повернулося бумерангом! Ви на власній шкурі відчули як це бути ізгоєм! А сьогодні публічно критикуєте поважних людей і підспівуєте тим, хто Вас колись ганив?! Тепер Ви – на коні, а при посаді Ви були боягузом! І від Вашого «геройства» гидко…”
Наприкінці свого допису Надія Іванівна каже, що сьогодні освітяни працюють в рівних умовах і більше не відчувають себе жебраками.
“Нарешті тільки при теперішньому керівництві нам , директорам, надана можливість самостійно, індивідуально господарювати Хоча, грошей, як завжди, не буває багато, але… ми перестали бути «жебраками». Кожен має кошторис, знає потреби закладу і купує найнеобхідніше.  Наразі, відкритість, розуміння, співчуття, підтримка начальника управління освіти Лакиш О.О., яка, доречі, має три вищі освіти і чималий досвід роботи на керівній посаді, ставить усіх у рівні умови”, – наголошує Надія Бєльська.
Не підтримали О. Моренка й педагоги нововолинської школи №2.
Коментують виступ Моренка нововолинці:

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here