Найчорніший день в історії незалежної України: нововолинці вшанували Янголів майдану

0
975

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня, 6 років тому, Майдан Незалежності Києва рясно вкрився людською кров’ю. Тисячі поранених і понад сотня розстріляних снайперами українських активістів – така страшна кульмінація Революції Гідності 2013 року, яка об’єднала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина.  20 лютого 2014-го став найчорнішим днем в історії незалежної України. А загиблі назавжди увійшли в історію як Небесна сотня.

Найкривавіші події революції Гідності сьогодні, у день 6 роковин жорстокого розстрілу майданівців, згадують у всіх містах і селах України.  Не став винятком і Нововолинськ. Тут, біля фотостели Героїв Небесної Сотні відбувся мітинг пам’яті.

Вшанувати подвиг учасників Революції Гідності та увічнити пам’ять Героїв Небесної Сотні зібралися заступники міського голови, депутати міської ради, представники місцевих установ, організацій, громадських об’єднань, військовослужбовці, учасники АТО, молодь, духовенство та громадськість міста.

Перший заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський, звертаючись до присутніх, наголосив, що події, які відбувалися в ці дні 6 років тому назавжди увійшли в історію України трагічними і кривавими сторінками й закарбувалися нестерпним болем у серцях мільйонів українців.

«Вкотре ми серцем і пам’яттю повертаємося до трагічних і водночас героїчних лютневих подій 2014-го, які відбувались тоді на столичному Майдані, який об’єднав десятки тисяч українців з усіх регіонів, різних за віком, освітою і життєвим досвідом. Вони пліч-о-пліч боролись за незалежність і справедливість. І разом піднялися на захист демократичних цінностей і європейського майбутнього України. Їх не зупинили ні кулі снайперів, ні гранати, ні водомети. Їхня мужність стала духовним щитом України. За таку бажану свободу сотня українців віддала свої життя. Їх назвали Небесними Ангелами. Серед них і наш земляк – Сергій Байдовський. Саме 20 лютого, 6 років тому, під час протистоянь у Києві, так і не дочекавшись омріяної перемоги, він загинув від вогнепального поранення. Сергій їхав туди, щоб змінити Україну та її майбутнє. І за це поклав своє життя», – зазначив він.

Опісля, священнослужителі на чолі з деканом Но­во­волинської округи митрофорним про­тоієреєм Стефаном Фульмесом відслужили панахиду за загиблими.

«Сьогодні ми вшановуємо відвагу, силу духу і стійкість Героїв Небесної Сотні, які поклали свої тіла й душі на вівтар свободи. Вони ціною жертовності показали, що наш український дух – незламний, а народ – нескорений. Небесна Сотня журавлинним ключем поринула у вирій вічності. Від нас пішли найкращі. Ті, для кого справедливість, гідність, свобода і Україна були не простими словами, а сенсом життя. Небесну Сотню пам’ятатимуть завжди, про них знатимуть прийдешні покоління. Бо Герої не вмирають!», – наголосив Стефан Фульмес.

Насамкінець, представники міської ради, громадських організацій та військового комісаріату, а також небайдужі нововолинці поклали квіти до портретів Небесної Сотні. Від учасників заходу також поклали квіти до меморіальної стели загиблих Героїв антитерористичної операції.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here