У лавах почесних донорів Нововолинська – поповнення

0
3111

Задля допомоги в лікуванні, а подекуди й порятунку людського життя вони займаються благородною справою – жертвують свою кров. За їх плечами вже десятки кровоздач. Однак, на цьому вони зупинятись і не думають, адже вважають це своїм громадянським обов’язком.  Серед нововолинців сьогодні – 544 почесних донорів України. Це люди, які здали кров понад сорок разів. 7 – заслужених, на їхньому рахунку понад сотня кровоздач.

А сьогодні, 24 січня, до когорти почесних донорів додалися ще семеро жителів шахтарського міста.

Нововолинцям, які регулярно здають кров, вручили посвідчення «Почесний донор України».

Урочиста церемонія відбулася в кабінеті директора Нововолинської центральної міської лікарні Віктора Мороза.

Він зазначив, що уявити сучасну медицину без використання препаратів донорської крові неможливо.

«Кров, яку використовують для спасіння життя чи покращення життя людини, – безцінна. У багатьох випадках, а особливо це стосується травм, кровотеч та інших гострих періодів, без неї обійтися просто не можливо. Здоров’я вам і продовжуйте й надалі цю благородну справу, аби дорости ще й до звання «Заслужений донор України»»,– наголосив Віктор Мороз.

Привітав усіх присутніх і перший заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський.

«Я теж хочу подякувати вам за проявлену жертовність. Адже ви ціною власного здоров’я рятуєте життя інших людей.  Донорами стають свідомі громадяни, які сповідують найкращі людські цінності: милосердя, благородність, доброзичливість, безкорисливість. Дякую вам за збережені життя і повернуте здоров’я, за те, що ділитеся частинкою себе з іншими людьми. Міцного-міцного здоров’я вам і усього найкращого», – наголосив він.

Свою подяку донорам за безоплатну та безкорисливу здачу крові задля порятунку життя інших висловили і завідуючі реанімаційного, хірургічного, травматологічного, терапевтичного та пологового відділень лікарні. Адже саме вони найбільше використовують донорську кров.

Усі вони запевнили, що кров, здана донорами, рятує людські життя. Зокрема, вона використовується для порятунку потерпілих в ДТП, при важких пологах, опіковій хворобі, онкологічних захворюваннях, оперативних втручаннях і інших важких станах.

Завідувач відділення трасфузіології Володимир Середюк зауважив, що за кількістю донорів Нововолинськ – рекордсмен.

«Такої кількості донорів не має ні один район Волинської області, ні одна лікарня. 73 роки існує нововолинська лікарня і стільки ж є донорство крові», – наголосив лікар.

Також, за його словами, Нововолинськ – єдиний на Волині, де розвинуте сімейне донорство. Адже тут кров здають цілими сім’ями.

«У Нововолинську – 14 сімей є донорами крові. Наприклад, чоловік і дружина, два брати, мама і дочка, батько і син. Ніде в районах такого більше не має. У нас – 544 почесних донори. Такого показника теж більше ніде не має. Наприклад, минулого року в Україні присвоїли звання «Заслужений донор» 16 людям, із них 6 – у Волинській області. А вже із тих 6 – троє нововолинців», – зазначив лікар.

А самі донори переконані: кров потрібна всім. Тому вони раз за разом ідуть до лікарні, щоб подарувати частинку себе, рятуючи комусь життя.

Зокрема, нововолинянка Ольга Капітула, яка сьогодні стала почесним донором,  перший раз здала кров взагалі, будучи вагітною. А зараз долучила до цієї благородної справи ще й свою доньку.

«Я вирішила рятувати людям життя. Здала раз, потім другий і так потрошки почалось. Вже ось 43 рази я здала кров. Вже й моя дочка 18 разів була донором», – розповіла жінка.

Сергій Кшановський вперше здав кров для своєї дружини. Чоловік зізнається: було страшно, але йшлося про життя коханої, тому не вагаючись, вирішив діяти. А потім його допомога стала потрібною знайомим і колегам. І так, раз за разом вже назбиралось 45 кровоздач.

«Я здаю кров вже 8 років. За цей час здав 45 разів. Почалося все з того, що дружині була потрібна кров, потім іншим родичам і знайомим. Потім на роботу пішов і допомога була потрібна вже моїм колегам. Так і почалося. Хтось ж має це робити. Перший раз було страшно. А потім вже ні», – розповів нововолинець.

За минулий рік не байдужі нововолинці здали кров 825 разів. 90 людей стали донорами вперше. Завдяки донорству в Нововолинській міській лікарні заготовили 604 літри крові.

До речі, донором крові чи плазми може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18, вагою не менше 50 кг. Перед процедурою обов’язковими є співбесіда з лікарем, медичний огляд та лабораторні обстеження. Усі процедури триватимуть близько 1 години.  Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – 4 разів на рік.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here