Сьогодні – Міжнародний день обіймів: історія та традиції свята

0
1723

21 січня в усьому світі відзначається одне з найбільш незвичайних свят – Міжнародний день обіймів (International Hug Day), – пише 5 Канал.

З обіймів починається життя людини – адже перше, що робить мати після появи свого чада на світ – обіймає його і прикладає до грудей. Обійми супроводжують нас протягом усього життєвого шляху – обіймаються закохані, подружжя, друзі, родичі. Обнімаються, вітаючи один одного, висловлюючи свої почуття. Обійми – символ близькості і любові. Тому присвячене обіймам свято знайшло буквально всенародну підтримку і в світі, і в нашій країні.

Міжнародний день обіймів: історія

Це свято добра було засновано в 1986 році в США, а потім швидко поширилося на весь світ. Свято присвячене обіймам радо вітають і в Україні.

Кажуть, що придумали його студенти. І відповідно до цього свята, обійняти по-дружньому цього дня можна навіть незнайому людину.

Сама ініціатива існує вже 34 роки, свої джерела вона бере із невеликого американського містечка Каро (штат Мічиган). Приводом для святкового дня стало тодішнє бажання молодих людей раз на рік без жодного інтимного натяку обіймати одне одного.

Свого часу американська науковиця Вірджинія Сатір висунула думку про те, що людину потрібно обіймати мінімум чотири рази на день. Вдвічі більше дарувати такі прояви варто, щоб індивід відчував стабільність. А для того, щоб ми взагалі мали стимул розвиватись, кількість обіймів варто збільшити до дванадцяти. Однак із таким твердженням психологи погоджуються не завжди.

В Японії день обіймів неофіційно відзначається 9 серпня. Дата свята, дев’ятий день восьмого місяця, була обрана через каламбуру: два склади в англіцизмі ハグ (хагу), яким позначають обійми, можуть також означати числа. Склад «ха» в перекладі з японської означає «вісім», а «ку» — «дев’ять».

За своєрідним «повір’ям», під час дружніх обіймів люди обмінюються душевним теплом. Існують і «наукові» обґрунтування корисності обіймів: доброзичливі дотики підвищують імунітет, стимулюють центральну нервову систему, підвищують у крові рівень гемоглобіну, а також іншого гормону — окситоцину, що викликає доброзичливе ставлення до інших людей.

Традиції у День обіймів 

Оскільки офіційного статусу Міжнародного дня обіймів донині немає, його слід назвати скоріше масштабним флешмобом. Тому очікувати якихось формальних заходів у цей день не варто. Проте на вулицях і особливо в навчальних закладах 21 січня можна помітити безліч людей, що обіймаються. Однією з укорінених традицій свята виступає правило – обійматися можна з абсолютно незнайомими людьми, аби у них було відповідне бажання це зробити.

День обіймів – важливе свято. Воно підкреслює важливість турботи, уваги, підтримки, зміцнює взаємовідносини людей. Відзначати його можна в тихому домашньому колі, на гучній вечірці, просто гуляючи по місту. Головне – обійняти якомога більше людей!

В останні роки активні учасники святкувань готуються до нього заздалегідь, домовляються про зустрічі у певний час у конкретному місці. І часом збирається значна кількість шанувальників цього свята – буває, що вона досягає кількох тисяч людей. Більшість активно беруть участь у зустрічі тих, хто любить День обіймів ще й тому, що це не вимагає фінансових витрат, хіба що на накриття святкового столу.

День обіймів: користь обнімашок

Обнімашки люблять всі – і діти, і дорослі, і навіть тварини. Це не тільки дуже добре, але дуже корисне для здоров’я свято. Адже, як встановили лікарі, обійми (причому не тільки з людиною, але також з тваринами або просто іграшкою):

  • нормалізують артеріальний тиск, так як від дотиків активізуються тільця Пачіно (так називають рецептори тиску), які посилають сигнал блукаючому нерву;
  • покращують самопочуття завдяки виробленню окситоцину;
  • попереджають серцеві захворювання, так як дотик до іншої людини знижує стрес;
  • допомагають у боротьбі з фобіями;
  • впливають на інтелект: щоб дитина виросла розумною, обіймати її потрібно не менше 7 разів на день.

Навіть дорослій людині необхідно мінімум 4 обійми на день, причому чим вона старша – тим більше обнімашок їй треба для нормалізації душевного і фізичного самопочуття.

Психологи вважають, що люди, які прагнуть вас обійняти, хочуть випробувати відчуття безпеки, комфорту і любові. А обійми супроводжують нас протягом усього життя. Ми обіймаємо друзів і рідних при зустрічі, після розлуки, обіймаємо один одного, щоб виразити свою радість і вдячність.

Приємно те, що святкування 21 січня не потребує ніяких матеріальних витрат. Вам варто лише щедро нагородити своїм теплом усіх, кого вважаєте за потрібне. Вітаючи з святом, подаруйте своїм близьким і коханим людям обійми на знак теплого ставлення до них, нагадавши тим самим про свої щирі теплі почуття.

 

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here