Нововолинські ОСББ зголосилися зробити енергомодернізацію своїх будинків

0
800

10 нововолинських ОСББ зголосилися взяти участь у Програмі Фонду енергоефективності «Енергодім», завдяки чому зможуть отримати часткове відшкодування витрат на енергомодернізацію своїх будинків. Однак, попереду у них ще чимало роботи. Передусім потрібно провести енергоаудит будинку, отримали енергетичний сертифікат, а ще розробити проектно-кошторисну документацію.

До речі, програма «Енергодім» реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН). Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Програма затверджена Наглядовою радою Фонду 16 серпня 2019 року та діятиме до 31 грудня 2023 року. Завдяки участі у програмі «Енергодім» ОСББ отримають відшкодування витрат на енергомодернізацію свого будинку, компенсацію понесених витрат до 60-70% на роботи, матеріали та обладнання залежно від Пакета заходів з енергоефективності.

Начальниця КП «Управління економічної політики та інвестицій» Вероніка Сєргєєва запевнила, що програма «Енергодім» дуже ефективна і має чимало переваг. Зокрема, зниження енергоспоживання, підвищення комфорту та умов проживання, зменшення рахунків за комунальні послуги, підвищення вартості нерухомості, поліпшення зовнішнього вигляду будівлі та поліпшення технічного стану будівлі.

Подати заявку на участь в програмі «Енергодім» можуть ОСББ, які провели енергоаудит будинку та отримали енергетичний сертифікат. Також ОСББ необхідно провести загальні збори та колективно прийняти рішення про модернізацію будинка.

«ОСББ має бути готове до цього. Має винести своє внутрішнє рішення, що воно готове брати участь у цій програмі. Головна умова, що спочатку ОСББ робить за власні кошти енергоаудит, завдяки якому отримує перелік необхідних для будинку заходів з енергоефективності. Потім потрібно ще розробити проектно-кошторисну документацію. Після чого цим ОСББ подається заявка на часткове відшкодування коштів на це. А вже тоді можна прийняти участь в цій програмі», – розповіла Вероніка Сєргєєва.

В залежності від об’єму робіт можна отримати співфінансування у розмірі 40% та 50% . Зокрема, часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності становить 40% вартості прийнятних заходів для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний».

Так, до пакету «Легкий» в якості обов’язкових елементів входять встановлення будинкового лічильника тепла, встановлення індивідуального теплового пункту, приладів погодного регулювання, балансування системи опалення та інші заходи. Він є менш затратним і сума відшкодування за цей пакет становитиме близько 500 тисяч гривень.

Пакет «Комплексний» включає у себе заходи пакету «Легкий», а ще утеплення огороджувальних конструкцій, заміну чи ремонт вікон у місцях загального користування, теплоізоляцію будівельних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу, цоколя й фасаду) та ряд заходів з енергоефективності. Йдеться про відшкодування на рівні 5-6 мільйонів гривень.

За словами Вероніки Сєргєєвої, зараз участь нововолинських ОСББ у програмі «Енергодім» перебуває лише на початкову етапі. Ведуться переговори й уточняється уся необхідна для цього інформація.

«Зараз усе на стадії переговорів. Адже у жодному будинку немає енергоаудиту. Вони лише прийняли рішення, що готові до цього», – зазначила вона.

Вже наприкінці цього місяця Нововолинськ планує підписати Меморандум про співпрацю між Фондом енергоефективності та міською радою.

.

 

 

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here