Управління освіти виграло Апеляційний суд: приміщення харчоблоку нововолинської ЗОШ №6 таки відремонтують

2
1638

Приміщення їдальні та харчоблоку Нововолинської ЗОШ №6 таки відремонтують. Адже через судову тяганину усі ремонтні роботи «заморозили».  І чи продовжать – було не відомо. Але нещодавно усі крапки над «і» у цьому питанні розставив Апеляційний суд.  Саме там управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради довело, що діяло у рамках закону.

Нагадаємо, управління освіти виконавчого комітету Нововолинської міської ради у вересні 2018 року оголосило про проведення процедури відкритих торгів на здійснення закупівлі робіт з капітального ремонту приміщення їдальні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6. Тоді, в результаті цих торгів було відхилено найбільш економічно вигідну пропозицію – на 198 тисяч гривень дешевшу від пропозиції переможця.  Місцеві прокурори вбачили у цьому порушення і подали до суду, під час якого вимагали визнати недійсним договір про закупівлю у одного із приватних підприємств області робіт на суму понад 2 млн. грн. бюджетних коштів. Господарський суд Волинської області погодився із доводами прокурорів та задовольнив зазначений позов.

Однак, управління освіти стояло на своєму: вони діяли у правовому полі й все робили згідно законодавчих вимог. А тому подали апеляційну скаргу.

І ось нещодавно Апеляційний суд виніс рішення, що управління освіти уклало договір і визначило переможця тендерних торгів на законних підставах.

Юрисконсульт централізованої бухгалтерії управління освіти Валентин Бобак пояснює: тоді дійсно учасника торгів, який запропонував найдешевшу ціну, дискваліфікували. Однак, за його словами, на це були вагомі причини.

«Так, ми дійсно дискваліфікували учасника, який запропонував найдешевшу ціну. Але там були порушення законодавства в рамках подачі документів. Цей учасник у складі тендерних пропозицій подав копію, витягнену з держреєстру, не завірену згідно вимог тендерної документації. А в цей час ця помилка вважалася достатньою для того, щоб цього претендента дискваліфікувати.  У законодавстві чітко прописано, що усі копії повинні бути завірені згідно вимог. Там повинна стояти печатка, має бути прописано «згідно з оригіналом» , підпис керівника, посада і дата. А ця, подана нам копія була просто в чорно-білому варіанті», – зазначив Валентин Бобак.

Він наголосив, що ці порушення, давали підставу сумніватись в тому, що претендент працює чесно. Саме тому його дискваліфікували. І перемогла у тендері інша фірма – ПП «Нова Аркада», яка правильно подала усі необхідні документи.

Держаудитслужба виявила у проведенні тендеру порушення. Але до суду подала не вона, а прокуратура. Хоча, як зауважив юрисконсульт, це питання не в її компетенції.

«Держаудитслужба виявила порушення. Але до суду вона не зверталася.  Натомість це зробила прокуратура, хоча аудитслужба цей позов не підтримала. Я спілкувався із представником прокуратури Рівненської області й вона сказала, що це тільки в нас на Волині прокуратура вмішується в процедуру відповідних торгів і взагалі в тендерні закупівлі. Скрізь по Україні такої практики більше не має. Адже ці питання не лежать в її компетенції», – розповів Валентин Бобак.

І хоч Господарський суд Волинської області погодився із доводами прокурорів та задовольнив їх позов, ПП «Нова Аркада» і управління освіти, подали апеляційну скаргу до Апеляційного суду і оскаржили це рішення. Адже були впевненні у тому, що все зробили правильно, а головне, згідно закону.

Однак, за словами начальниці управління освіти Ольги Лакиш, уся ця судова тяганина пригальмувала ремонтні роботи харчоблоку та їдальні навчального закладу. А за цей час вони вже могли бути завершені.

«Роботи почалися у 2018 році. Але потім почалося судове розслідування і капітальний ремонт харчоблоку їдальні був призупинений. Відповідно кошти не закладалися і не виділялися, бо ми не мали на це права. І на цей рік, поки розглядалася ця справа, вже розглянутий бюджет на 2020 рік і ми не мали можливості далі закладати гроші, щодо цього ремонту. І через це втратили чимало часу, за який вже могли б його завершити. Однак, в Апеляційному суді, нам таки вдалося доказати, що управління освіти уклало договір і визначило переможця тендерних торгів на законних підставах. І цим вже дало нам можливість у 2020 році, можливо, під час перерахунку бюджету, виділити на це кошти і все таки продовжити роботи з капітального ремонту харчоблоку та їдальні», – зазначила вона.

До речі, рішення Апеляційного суду вже остаточне. Адже 20 днів даних на те, щоб прокуратура подала касаційну скаргу, вже пройшло і вона цього не зробила.  А це означає, що ремонтні роботи харчоблоку та їдальні ЗОШ №6 невдовзі відновлять.

 

 

 

2 КОМЕНТАРІ

  1. Цікава стаття, з тексту рішення суду випливає, що апеляційну скаргу написало далеко не управління освіти, а другий відповідач, тобто, юрист лукавить?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here