Реконструкція приміщень амбулаторій у Нововолинську та Благодатному заморожується: пояснили чому

3
1332

Капітальний ремонт та реконструкція будівлі амбулаторії загальної практики сімейної медицини селища Благодатного та приміщення амбулаторії на Поштовому провулку у Нововолинську заморожується. Нагадаємо, амбулаторію у шахтарському місті мали відкрити ще у травні, у селищі – у вересні. Однак, коли саме будівельні та ремонтні роботи завершаться і ці об’єкти здадуть в експлуатацію наразі не відомо. Причина такої затримки – невчасне фінансування. Зараз будівельній компанії «Універсал», яка виграла тендер і виконує усі роботи на цих двох амбулаторіях, Світовий Банк боргує 8,5 мільйонів гривень.

«Будівельна компанія «Універсал», яка і виконує там усі роботи, ще в кінці січня приступила до будівельних робіт на двох об’єктах. На жаль, фінансування було поганим. Перші кошти будівельна компанія отримала лише в кінці травня. А тоді амбулаторію на провулку Поштовому вже мали здати в експлуатацію. Другий транш коштів надійшов у липні, а в вересні, згідно умов договору, мали закінчити капітальний ремонт амбулаторії у Благодатному. Зараз заборгованість перед будівельником по об’єкту на Поштовому провулку складає 2 мільйони 700 тисяч гривень, у Благодатному ще більше – 5 мільйонів 854 тисячі гривень. Загальний борг 8,5 мільйонів гривень. Коли будуть ці кошти не відомо», – розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Попіка.

БК «Універсал» власним коштом оплатила страхування об’єктів та банківські гарантії і з лютого взялася до роботи без виплати авансу. Перші кошти від Світового банку, за рахунок якого, власне, і реалізують проект, надійшли аж у квітні, потім ще трохи у липні. І відтоді – тиша. Директор компанії Андрій Міхненко розповідає – якщо на початках хоча б щось обіцяли, то тепер і зовсім мовчать. Лишень пропонують заново підписати договір, адже термін чинного спливає наприкінці року.

«Ми інвестували у роботи 80% власних коштів, яких досі нам не повернули. Заплатили лише близько 2 мільйонів гривень. Хоча актів на виконанні роботи – у 5 раз більше. На початку будівництва обіцяли виплачувати кошти кожного місяця, але цього так і не зробили. Зараз взагалі немає ніякої конкретики щодо того, коли виплатять кошти», – зазначив Андрій Міхненко.

Зараз приміщення амбулаторії на Поштовому провулку готове на 70%, у Благодатному завершують фасадні роботи. Однак, продовжувати роботи далі фірма-підрядник відмовляється.

Поки що будівництво заморожується. Ольга Попіка каже, що до Нового року, але Андрій Міхненко стверджує, що до тих пір, поки з ними не розрахуються за уже виконанні роботи. Тож, питання щодо майбутнього місцевих амбулаторій зараз «висить у повітрі». Не відомо і те, чи добудують їх взагалі.

Нагадаємо, реконструкція приміщень амбулаторій в селищі Благодатному та Нововолинську стала можлива завдяки участі у спільному проекті Світового Банку та Міністерства охорони здоров’я  України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Так, на ремонт і реконструкцію амбулаторії у Благодатному Світовий Банк виділив 6,9 мільйона гривень, а на амбулаторію на Поштовому провулку в Нововолинську – 3,4 мільйона гривень.

До речі, медицина нині переживає не найліпші часи. Проектуючи зміни до бюджету поточного року, народні депутати вирішили зменшити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання субпроєкту. Лише для Волині ці зміни виллються у мінус 45 мільйонів гривень.

Волинська обласна державна адміністрація звернулася до Міністерства фінансів та Мінохорони здоров’я, де висловила стурбованість підходом до фінанасування субпроєкту. А для успішної та ефективної реалізації заходів в його рамках додаткова потреба коштів складає понад 135 мільйонів гривень. А в разі зменшення субвенції, дотримання взятих зобов’язань взагалі неможливе. І це при тому, що із запланованих робіт на 2019 рік виконаних 80 %.

3 КОМЕНТАРІ

  1. Н , жиди не дурні ! Вони розуміють , що ці кошти , мінімум 30%, буде вкрадено місцевими чиновниками !

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here