Круглим столом у Нововолинську стартували Дні сталої енергії

0
1021

У Нововолинську стартували Дні сталої енергії. В рамках цього проекту протягом двох днів у місті будуть проводитись різні просвітницькі заходи для дітей та дорослих, основна мета яких привернути увагу до теми енергоефективності та збільшення використання відновлювальної енергії.

Так, про енергозбереження в житлово-комунальному господарстві говорили сьогодні,18 червня, за круглим столом у міській раді. Участь у заході взяли представники місцевих ОСББ, житлово-комунального об’єднання,  виробничого управління комунального господарства, «Ощадбанку», координатор IFC у Волинській області та представник програми розвитку ООН на Волині.

Заступник міського голови Олександр Громик, розповів присутнім про те, що було зроблено у Нововолинську, заради економії енергетичних ресурсів. Зокрема відзначив маштабні роботи з термомодернізації школи №7, які мають завершити до кінця серпня. Також, за його словами,  у 2014 році у загальноосвітньому закладі № 2 був встановлений тепловий пункт.

Олександр Іванович запевнив: на цьому місто зупинятись не планує, попереду, ще низка проектів з енергоефективності.

«Цьогоріч ми ще плануємо провести два великих енергоаудити: в місцевих дитсадочку та школі. Також цього року ми плануємо три об’єкти теплопостачання передати в оренду, аби перейти на альтернативний вид палива, щоб зменшити споживання в місті природнього газу, який постійно дорожчає. У такий спосіб ми зможемо для частини населення зменшити тариф на опалення», – запевнив Олександр Громик.

Про видачу «теплих» кредитів від «Ощадбанку» на пільгових умовах розповів консультант банку Андрій Шпур.

Він наголосив, що з 2014 року таких кредитів у Нововолинську видано близько 23.

Варто зазначити, що у 2019 році за рішенням уряду продовжується підтримка власників приватних будинків, ОСББ та ЖБК, які планують провести тепломодернізацію житла. Державна компенсація надаватиметься за  кредитами на заміну газових котлів твердопаливними та на утеплення приватного житла та багатоповерхових будинків.

«Цьогоріч на енергокредити держава передбачила 400 мільйонів гривень. З них 187 мільйонів отримав «Ощадбанк». Решту – «Укргазбанк» та «Приватбанк». Максимальна сума кредиту 42 тисячі гривень на одну квартиру. Державна компенсація становить не більше 12 тисяч гривень. Якщо в будинку є, наприклад, 10 квартир, то сума кредиту не має перевищувати 420-ти тисячі гривень.  Термін кредиту становить від 6 місяців до 7 років. Основні вимоги для отримання такого кредиту: згода більшості жителів будинку, борг однієї квартири за комунальні послуги допустимий – не більше 21% і обов’язково у будинку має стояти тепловий лічильник», – розповів Андрій Шпур.

Координатор IFC у Волинській області Петро Лавринюк, ознайомив присутніх з новими можливостями фінансування термомодернізації житлового фонду. Він запевнив, що усі проекти з енергоефективності є самоокупними.

«Заміна ламп освітлення окупається орієнтовно за 1 рік. Установка ІТП – за 4-5 років. Заміна вікон та дверей у місцях загального користування – за 2-3 роки. Але це за умови компенсації 40% + кредиту. І утеплення усього будинку окупається приблизно за 10 років», – зазначив  Петро Лавринюк.

 

Присутні на заході, долучались до дискусій, задавали запитання спікерам та отримували конструктивні відповіді.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here