Скільки “хімії” у вашій їжі насправді?

0
1100

Продукти харчування – як і всі інші об’єкти матеріального світу – складаються з хімічних речовин. Але люди рідко замислюються, що різниця між «природною хімією» і «синтетичною» не так вже велика, – повідомля UKRHEALTH.

Продукти з грядки містять дуже багато хімічних речовин, і деякі з них теж мають довгі і лякаючі назви. Хімічний склад звичайного зеленого яблука, наприклад, кинув би в шок любителя органічної продукції. У ньому є барвники, емульгатори, загусники і цілий набір ароматизаторів, в числі яких – етилбутаноат. Зустрівши таке слово на упаковці цукерок, противник «хімії» тут же гидливо відправить її назад на полицю, так і не дізнавшись, що саме йому більшість фруктів зобов’язані своїм приємним ароматом.

Справа в тому, що всі запахи і смаки, які ми відчуваємо, є результатом взаємодії хімічних речовин. Характерний запах гвоздики, наприклад, відбувається від однієї речовини з класу фенолів – евгенолу, а кориця прославилася своїм ароматом і смаком завдяки коричному альдегіду.

Висновок: як натуральні, так і синтетичні аромати містять хімічні речовини. Різниця лише в їх походженні.

У чому різниця між натуральними і штучними ароматизаторами?

Натуральні ароматизатори створюють з усього, що можна вживати в їжу – м’яса, овочів, фруктів – навіть якщо ці їстівні речі оброблялися в лабораторії. Штучні ароматизатори і смакові добавки виробляють з усього неїстівного, наприклад, з нафти. Таким чином, ароматизатор може мати будь-яке походження, але його молекула виконає у вашому організмі однаковий маршрут.

Отже, навіщо використовувати штучні ароматизатори? Синтетичні хімічні речовини в штучних ароматизаторах, як правило, коштують дешевше. Зробити їх легше, ніж знайти природні джерела цих речовин і обробити їх у лабораторії. Нерідко вони також виявляються більш безпечними, оскільки були ретельно протестовані згідно з ДСТУ.

З’єднання ванілін, наприклад, відповідає за смак і запах ванілі. У природі ванілін добувають з орхідеї, яка росте в Мексиці і деяких тропічних країнах. Але процес вилучення цьої природної хімічної речовини є надзвичайно тривалим і дорогим. Таким чином, вчені знайшли спосіб зробити синтетичний варіант ваніліну в лабораторії.

У 2006 році японський дослідник Ямамомто зрозуміла, як витягти ванілін з коров’ячих випорожнень. За це її нагородили Шнобелівською премією, але факт залишається фактом: отримувати звичні смаки і аромати можна самими різними способами.

Штучне – не означає шкідливе

Люди часто не розуміють, що натуральний аромат або смак їжі має стільки ж «хімії», скільки і синтетичний. Кількість компонентів, використовуваних для створення штучного смаку полуниці, аналогічно числа хімічних речовин в ягодах з бабусиної грядки.

Деякі натуральні ароматизатори можуть виявитися небезпечнішими за штучні. Смак натурального мигдалю, наприклад, має «слід» ціаніду і бензальдегіду. Ось чому у фільмах жертви отруєнь часто помічають запах гіркого мигдалю в повітрі.

Соєві боби, з яких роблять домашній соєвий соус, також є токсичними, а промисловий соус з супермаркету зроблений з безпечного кислотно-гідролізованого рослинного білка.

«Єшки» виправдані?

Не думайте, що ми намагаємося виправдати канцерогени або бісфенол А. Та харчові добавки з кодом Е присутні в будь-якій вашій їжі. Сода – це Е500, лимонна кислота – Е330, желатин – Е441, вітамін B2 – Е101, а всіма улюблена аскорбінова кислота – Е300. Будьте розумні і не піддавайтеся паніці!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here