Сьогодні – Вознесіння Господнє: історія, традиції та прикмети свята

0
1869

Свято Вознесіння Господнього припадає на сороковий день після Великодня. Це останній день, коли віряни вітаються словами “Христос воскрес!” У храмах цього дня ховають плащаницю.

У четвер, 30 травня, віряни відзначають свято Вознесіння Господнього. Цікаво, що це свято, як і Великдень, не має фіксованої дати, проте завжди припадає саме на четвер. Примітно також і те, що цьогоріч Вознесіння Господнє у православній церкві за числом збігається з католицькою.

Варто зазначити, що Вознесіння Господнє вважається одним із 12 найголовніших церковних свят для християн.

В народі свято Вознесіння Господнього називають по-різному. Це і Вознесення Господнє, Вшестя, Ушестя, Знесіння, Знесіннє.

Вознесіння Господнє: історія свята

В Євангелії говориться, що після свого воскресіння Христос перебував на землі ще протягом сорока днів. Неодноразово він являвся апостолам, щоб відкрити їм таємницю Царства Небесного. Він розповідав їм про своє друге пришестя, а також про те, що їх незабаром охрестить Святий Дух.

Вважається, що саме на сороковий день після воскресіння Ісус потрапив у рай і так закінчив свій земний шлях. Та перш ніж піднятися на небеса, Син Божий зібрав апостолів у Єрусалимі і сказав, щоб вони не розходилися, і що через кілька днів вони будуть хрещені Святим Духом. Після цього він дав своїм учням останні настанови, благословив їх і став віддалятися, підносячись на хмарі в супроводі двох ангелів.

Побачивши таке чудо, апостоли повернулися до Єрусалиму з великою радістю.

Число сорок – не випадкове, воно несе в собі особливий сенс. Цей час був закінченням великих подвигів у всій Священній історії. За Законом Мойсея, батьки в сороковий день повинні були приносити немовлят в храм. А Ісус в сороковий день після свого Воскресіння повинен був піднятися на небеса, як Спаситель людства.

Вознесіння: звичаї і традиції

У це свято важливо пам’ятати, що Христос вознісся на небо зі слідами страждань за наші гріхи. За традицією, цей день вважається повним розквітом весни, її закінченням і настанням літа.

Наші предки ввечері розпалювали велике вогнище, що символізувало розквіт природи.

Зі святом Вознесіння Господнього пов’язано багато традицій і звичаїв:

Наші пращури на свято пекли «особливі» млинці. Робили їх «Христу на доріжку». Ці млинці мали багато назв: «Онучкі», «Божа окутка», «Христові постольки».

Вважається, що з дня Великодня і до Вознесіння Господнього ворота раю і пекла відкриті. До самого свята грішники в пеклі не страждають, а можуть веселитися і радіти з праведниками. Тому Вознесіння вважається поминальним днем.

За старих часів існував звичай пекти пироги з зеленою цибулею і готувати особливе страву – житні «драбинки». Робили їх з сімома сходинками. Число сім відповідало семи небесам Апокаліпсису.

Драбинки і пироги висвітлювали в церкві, несли на дзвіницю і там кидали їх на землю. Гадали про те, на яке з небес потрапить людина після своєї смерті:

  • якщо все сім сходинок залишалися цілими, то ворожить повинен буде потрапити прямо на небеса;
  • якщо ж «драбинка» розлетілася на дрібні шматочки, то це вказувало, що людина має страшні гріхи, і ні на одне з небес вона не потрапить.

Пізніше процес ворожіння спростили – «драбинки» кидали прямо на підлогу біля печі, де їх спекли.

Ще існувало повір’я, що якщо ці «драбинки» винести на ниву і по одній поставити в кожному кутку загороди, то жито буде дуже добре рости, і може вирости вище людського зросту. Тільки робити це потрібно було таємно від усіх, читаючи при цьому спеціальну молитву.

Також «драбинки» відносили на цвинтар, поминаючи тим самим покійних. Вважалося, що такі «драбинки» допоможуть душам померлих швидше потрапити на небеса.

Існував звичай на Вознесіння Господнє ходити в гості до рідних і близьких. Називалося це «ходити на роздоріжь». Гості приносили господарям «драбинки», зроблені з пшеничного тіста з медом і з цукром.

З дня Великодня і до Вознесіння відмовляти жебраком і убогим в милостині вважалося великим гріхом, тому що вважається, що Ісус Христос може під виглядом бродяги, що потребує, або хворої людини подивитися на земне життя людей і на ставлення до нього.

У цей день молодь водила хороводи. Хлопці та дівчата, беручись за руки, ставали обличчям один до одного, таким чином роблячи «живий міст». З цього «мосту» проходила дівчинка, на голові якої був надітий вінок. Після чого вона ставала в кінець хороводу, а її змінювала інша. Таким чином, хоровод рухався від околиці до поля.

Наші предки в цей день намагалися не грішити і займатися богоугодними справами. Вважалося, що людина, яка вчинила грiшне діло, ризикує зіткнутися з Ісусом Христом, який обов’язково пoкaрає його.

За однією з прикмет, дівчина, яка бажає вийти заміж незабаром, в цей день повинна своїми руками приготувати кілька різних страв і пригостити чоловіків. Якщо хоча б одна з приготованих страв не сподобається молодим людям, значить, в цьому році дівчині не варто чекати весілля.

На Вознесіння закохані хлопці збирали букети з кульбаб і приносили їх під двері коханої. Якщо дівчина понюхає квіти, то незабаром вона закохається в свого таємного залицяльника.

Якщо на Вознесіння дощ пішов, дівчина повинна вийти на вулицю і почекати, поки її волосся намокне. У цьому випадку її волосся завжди буде густим.

Якщо дівчина мріяла вийти заміж, на Вознесіння вона вплітала в коси гілочки берези. Якщо до настання Трійці гілки не зів’януть, значить, в поточному році дівчина стане заміжньою.

Щоб в будинку гроші водилися, на Вознесіння брали монети і закопували їх поруч з молодим деревцем. Вважалося, що, чим швидше воно росте, тим більше багатства буде.

Якщо в цей день ворона буде під вікном каркати – чекайте нещасть. Сів на вікно голуб – обіцяє радість і нове кохання.

Щоб заповітне бажання здійснилося, на Вознесіння необхідно спекти хліб, а в тісто покласти папірець, на якій буде написано бажання. Після цього свіжоспечений хліб потрібно віднести в храм.

Подружжя, які протягом довгого часу не можуть мати дитину, на Вознесіння Господнє повинні відстояти ранковою службу до кінця. Після цього потрібно відправитися додому, а по дорозі ні з ким не розмовляти. Згідно прикметі, вже незабаром жінка зможе зaвaгітнiти.

Матері, які бажають видати своїх дочок заміж, в цей день пекли хліб, виходили на вулицю і розкидали крихти в різні боки. Вважалося, що після цього до дівчини будуть приходити женихи з усіх боків.

В цей день в кожному будинку повинні панувати гармонія і спокій, а ось свaрoк і кoнфлiктів слід уникати. Той, хто буде в цей день лaятися або лaяти інших, весь рік буде притягувати до себе біди.

Згідно прикметі, дитина, що нaродuлaся на Вознесіння, завжди буде здоровою і щасливою.

Що не можна робити на Вознесіння Господнє 2017?

1. Не можна смітити на вулиці і плювати, тому що можна потрапити в Христа, або він це помітить, перебуваючи під виглядом бродяги або жебрака.
2. На Вознесіння Господнє не можна працювати. Цей день потрібно провести в родинному колі.
3. Також не можна на Вознесіння проводити чаклунські обряди.
4. У Вознесіння Господнє сваритися і лаятися суворо заборонено.
5. Не можна в цей день просити у Бога грошей, тільки якщо не страждаєте від сильної потреби.

Що можна робити на Вознесіння Господнє 2017?

1. У свято Вознесіння Господнє потрібно обов’язково просити Бога про допомогу і здоров’я.
2. Також дуже бажано вмитися росою – вона в цей день має цілющу силу.
3. Потрібно спекти пиріг-сходи або млинці.
4. Також на Вознесіння Господнє потрібно ходити в гості і пригощати близьких і нужденних людей своєю випічкою.
5. У це свято потрібно особливо проявляти милосердя до хворих і нужденних. Давати милостиню.
6. Поминати померлих в день Вознесіння теж вважається тим, що обов’язково потрібно зробити.
7. Дівчата повинні водити хороводи і гадати.
8. На Вознесіння Господнє обов’язково відвідайте церковну службу.
9. Потрібно багато і щиро молитися в цей день.

Прикмети Вознесіння Господнього:

  1. Якщо курка знесла цей день яйце,то його потрібно підвісити під крівлею житла. Яйце буде захищати мешканців будинку від нещасть і неприємностей всіх мешканців будинку на протязі.
  2. Якщо на Вознесіння хороша погода,то вона протримається до дня Святого Михайла.
  3. Дощовий день свята віщував хвороби і неврожай. Прикмета особливо актуальна для домашньої худоби.
  4. Роса в цей день вважалась цілющою і здібності трав у лікуванні посилювалися і зберігалися до настання Іванова дня.
  5. Якщо не буде дощу на Вознесіння, так не буде шість тижнів; як на Вознесіння піде дощ, то буде шість тижнів йти.
  6. На Вознесіння хороша погода — до урожаю.
  7. Вознесіння з дощем — Ілля з грозою. А взагалі погоду на Вознесіння примічали ще у Великий четвер — говорили, яка погода в чистий четвер то, така і в Вознесіння.
  8. Як пройде Вознесіння, вже можна не боятися мінливої весняної погоди. Жодних похолодань вже точно не буде. Живіть і насолоджуйтесь літньою погодою. Можна спокійно купатися у водоймах, не переживаючи про те, що можна захворіти.
  9. Почути каркання ворони у цей день – добрий знак.
  10. Якщо чути скрекіт сороки – це до грошей, але потрібно вимовити особливе замовляння, щоб вона несла добро в будинок.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here