Обсяг власного висловлення на ЗНО з української мови

0
759

Яким має бути обсяг власного висловлення у тесті ЗНО з української мови та літератури.

Мінімальний обсяг тексту власного висловлення – 100 слів: якщо учасник тестування напише текст обсягом менше ніж 100 слів (тобто 99 і менше), то його власне висловлення екзаменатори не оцінюватимуть узагалі.

Чому роботу в 99 слів не оцінюють? Тому що у власному висловленні такого обсягу не можна викласти погляд на тему / проблему, порушену в умові, із дотримання усіх вимог, що визначені відкритим тестовим завданням (теза, 2-3 аргументиприкладивисновок).

Максимальний обсяг тексту власного висловлення в умові тестового завдання не вказують, а отже, можна писати стільки, скільки хочеться, щоб якнайкраще й найповніше окреслити розуміння порушеної в завданні теми / проблеми, дотримуючись вимог щодо композиції власного висловлення.

Таким чином, максимально можливий обсяг власного висловлення – це така кількість слів, яку максимально можна розмістити на всій фізичній площі двох сторін бланка Б, що розліновані на рядки для письма.

Увага! Визначаючи оптимальний обсяг свого власного висловлення, варто не забувати, що кількість завжди пов’язана з якістю: чим більший текст – тим більше в ньому можна зробити помилок. Тож варто критично оцінювати свою грамотність, не наражаючись на небезпеку створення великого й дуже гарного за змістом власного висловлення (12 балів за змістове оформлення), але абсолютно безграмотного (0 балів за мовленнєве оформлення).

Чи перевіряють власні висловлювання з української мови та літератури обсягом понад 250 слів?

Власні висловлення обсягом понад 250 слів перевіряються за загальними правилами.

Правила, якими керуються екзаменатори, перевіряючи власні висловлення, не передбачають жодних «штрафів» стосовно тих власних висловлень, обсяг яких дуже великий (тобто більше 250 слів).

Очевидно, учителі й репетитори, які радять писати не дуже великі власні висловлення, у такий спосіб намагаються допомогти майбутнім учасникам тестування наробити поменше мовних (орфографічнихпунктуаційнихлексичнихграматичних і стилістичних) помилок, адже чим коротший текст – тим менше помилок у цьому тексті можна зробити.

Як композиційно структурувати власне висловлення, щоб дотриматися всіх вимог, визначених у відкритому тестовому завданні?

Власне висловлення як текст необхідно структурувати так, щоб забезпечити дотримання всіх вимог, що визначені в умові відкритого тестового завдання.

Умовою відкритого тестового завдання визначено, що у власному висловленні мають бути такі елементи:

  • теза;
  • два-три переконливі аргументи;
  • приклад із літератури або іншого виду мистецтва;
  • приклад з історії чи з особистого досвіду учасника тестування;
  • висновок.

Практика показує, що на сьогодні найчастіше використовуваними композиціями для структурування змісту власного висловлення є такі три варіанти (приклади цих варіантів подаються з розрахунку, що аргументів у власному висловленні лише два й прикладів – теж лише два).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here