Схвалили новий український правопис

0
682

Українська академія наук схвалила “Найголовніші правила українського правопису” сьогодні, 17 травня, – повідомляє Gazeta.ua.

Роботу над документом в Українській академії наук розпочали за 2 місяці до того. Створили окрему Правописно-термінологічну комісію, яку очолив академік Агатангел Кримський.Правописна комісія доповнила й упорядкувала “Головніші правила українського правопису” 1918-го.

Змінений варіант правопису було схвалено спільним зібранням Академії наук. Опублікували його 1921-го під назвою “Найголовніші правила українського правопису”. Він отримав статус першого українського академічного правопису.

“Найголовніші правила українського правопису” сприяли зближенню західноукраїнської правописної традиції з загальноукраїнським правописом. Правила визнали та почали популяризувати в Галичині, на Буковині та Волині. 1922-го на їхній основі Наукове товариство ім. Тараса Шевченка у Львові прийняло “Правописні правила”.

“Найголовніші правила українського правопису” мали 14 друкованих сторінок і складалися з 2 розділів. До першого розділу входили 32 параграфи, присвячені правопису українських слів. До другого розділу “Правопис чужих слів в українській мові” входили 14 параграфів, присвячених правопису слів іншомовного походження.

Правопис 1921-го став основою для складання всіх наступних. Із певними змінами та виправленнями видавався у 1928, 1933, 1946, 1960 і 1990 pоках. Останнє видання українського правопису зі змінами було здійснене 1993-го.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here